Bjørkelangen Torg

Bjørkelangen Torg

Sted: Bjørkelangen,
Aurskog Høland kommune

Prosjekttype:
Kjøpesenter med bibliotek

Kontraktssum ekskl. tekniske installasjoner: 65 millioner kroner

Bto: 9.500 kvm

Byggherre:
Bjørkelangen Torg AS

Totalentreprenør: Tronrud Entreprenør AS

Arkitekt: AMB Arkitekter

Prosjektleder: Siv.ing. Trond E. Sverre AS

Rådgivere: RIB: Siv.ing. Helge Andreassen - RIBr: Norconsult - RIV/rørlegger: A. Halvorsen & Sønn - RIV/ventilasjon: GK Norge - RIV/sprinkler: Sprinkler-Service - RIE: SEKO Elektro - RIG: Sweco - Lyd og akustikk: Brekke & Strand Akustikk – RI/fjernvarme: ENØK Engineering

Underentreprenører/leverandører: Strøm: Høland og Setskog Elverk - Rivearbeider: RivTec - Grunnarbeider: Ole M. Almeli - Prefab: Contiga - Kjerneboring: Vaterland Entreprenør - Peler: Seierstad Pelemaskiner - Brannisolering: Kaefer Construction - Flytsparkling: Betongmann - Låser og beslag: Ingeborg Beslag & Låssystemer - Fasadeplater: Nordic Isoelementer - Blikkenslager: Nittedal Blikkenslagerverksted - Utvendige veggelementer: Ringsaker Takelementer - Inntekking gesimser: Protan - Murerarbeider: Murmeser Rolf Holm - Glassfasader: UPPE - Malerarbeider: A. Lynnebakken - Tømrerarbeider: Nygaard Bygg og Hadeland Stål og gipsplatemontasje - Himlinger: Rovik Montasje

Bjørkelangen Torg skal være et nærsenter alle i Bjørkelangen skal ha et eierforhold til. Bibliotek og flerbrukssal er viktige ingredienser i det etterlengtede kjøpesenteret i en Aurskog Høland kommune i sterk vekst.

– Bjørkelangen kommunesenter trenger sårt et løft innenfor detaljvarehandel. Vi ønsker å demme opp for en betydelig handelslekkasje til Skedsmo og Lørenskog med kjøpesentra i Norgestoppen. Østover ligger Charlottenberg i Sverige, sier en av investorene Ole-Tom Nordby i Blinken Holding AS.

– Vi har blant annet en for dårlig inndekning av tekstil med 70 prosent lekkasje, og vi ønsker derfor å etablere et miljø for tekstil med Cubus og B Young og noen andre aktuelle aktører lokalt og skape et tekstilmiljø i annen etasje. Vi har ønsket å styrke dagligvarer med en stor Coop Extra-butikk som legger beslag på ca 2000 kvm. Det er et resultat av at vi ønsker å fortette Bjørkelangen sentrum med en hyggeligere handelsopplevelse som gjør at handelsmønsteret endrer seg og demmer opp for mye av handelslekkasjen. I tillegg er Aurskog Høland kommune i sterk vekst når det gjelder innbyggertallet. 50 prosent av innbyggene pendler. Det er selvfølgelig en utfordring. Med samstemte åpningstider blir senteret her nøkkelen. I sum skal vi klare å demme opp for mye av den handelslekkasjen som er i dag, mener Nordby.

Framdrift med utfordringer
Kjøpesenteret Bjørkelangen Torg er oppført på tomten som tidligere utgjorde torget i Bjørkelangen. En bygning der COOP Prix og Nille tidligere var lokalisert er revet for å gi plass til kjøpesenteret, men begge aktørene flytter inn i nye lokaler i det nye senteret.

Kjøpesenteret er oppført over to etasjer, der byggherren og arkitekt har benyttet kjente materialer i fasaden, som tegl, glass og platekledning.

– En spesiell utfordring med å bygge kjøpesenter er leietakerne. Ikke antallet, men det å få formidlet til privatpersoner og butikkjeder at beslutninger og valg av løsninger henger sammen med den generelle fremdriften i prosjektet. Utfordringene har vi hele tiden hatt en svært god dialog med byggherren om og løst fortløpende på en tilfredstillende måte for alle parter, forteller prosjektleder Trond Berget-Ausland (Tronrud Entreprenør).

– Etter hvert som leietakerne kom på plass, etablerte vi en egen fremdriftsplan for hvert leietakerareal i prioritert rekkefølge. Dette dokumentet ble styringsverktøyet frem mot ferdigstillelse av arealene, og var grunnlaget for ukentlig avstemming og gjennomgang. Ved flere anledninger var det nødvendig å oppbemanne faggrupper for å komme à jour med planlagt fremdrift og for ikke å hindre andre aktører i deres fremdrift. Dette har fungert bra, og vært et nyttig bidrag i den totale driften av byggeplassen for å unngå en hektisk avslutning før overlevering. Sammen med dyktige kolleger, flinke entreprenører og en svært delaktig byggherre har vi sammen styrt frem mot ferdigstillelse og få etablert den kvaliteten både entreprenør og byggherre ønsker, påpeker han.

Tronrud Entreprenør har selv utført de plasstøpte betongarbeidene i grunnen, mens alle andre arbeider er satt bort i underentrepriser. Contiga hadde den største underentreprisen med de prefabrikkerte betongelementene. Berget-Ausland trekker fram grave- og utomhusarbeidene og de tekniske fagene som andre store underentrepriser.

Rasjonell byggeprosess
– På eget initiativ valgte vi å produsere ytterveggene i prefabrikkerte klimaveggelementer levert av Ringsaker Takelementer. Elementene med generelle mål 3,9 meter x 9,20 meter er bygd opp som klassisk klimavegg og kledd med utvendig vindsperre (GU). Dette, sammen med prefab og lett-takelementer gav oss en rasjonell fremdrift av råbygget frem til tett bygg, forteller Berget-Ausland.

– Hadde vi hatt litt mer tid i prosjekteringen, hadde vi fått enda mer av sammenføyningene med oss og unngått større tilpasninger på stedet. Uansett var dette en suksess spesielt framdriftsmessig, understreker han.

Wicona Fasadesystem
Latviske UPPE fra Riga har levert og montert Wicona Fasadesystem fra Hydro Building Systems, en bedrift Tronrud Entreprenør har meget god erfaring med.

– Dette er det fjerde prosjektet der vi kjøper profiler og glass fra UPPE, som blant annet har levert deler av glassarbeidene til det prisbelønte Smykkeskrinet i Oslo. Det handler om tillit, fastslår Berget-Ausland.

Optimist

Investor Ole-Tom Nordby ser lyst på framtiden. I kommunen er det Bjørkelangen som vil få den største befolkningsutviklingen. Aurskog skal også vokse mye. Totalt sett skal markedet her vokse ganske betydelig fram til 2015.

– Detaljhandelen kommer til å runde milliarden fram til 2015, spår han. Vi har jobbet i mange år med akkurat denne tomten i sentrum av Bjørkelangen, som er kommunesenteret for å styrke hele Bjørkelangen og de andre aktørene som ligger her i umiddelbar nærhet. Vi må opp til et visst mangfold og et visst volum for å være aktuelle nok.

Derfor har vi ansatt ikke senterleder, men sentrumsleder som skal fungere både som senterleder i dette senteret og for alle som driver detaljvarehandel i sentrumskjernen her. Det er viktig med samhandling, understreker Nordby.

Tekst og foto: Anne-Beth Jensen


Flere prosjekter