Hysnes Helsefort

Hysnes Helsefort

Sted: Hasselvika, Rissa

Prosjekttype: Rehab

Entreprisekostnad eks mva:
75 millioner kroner

Byggherre: Rissa Utvikling

Hovedentreprenør:
Stjern Entreprenør

Arkitekt: Sivilarkitekt Steinar Uddu

Rådgiver: Rambøll Norge

Underentreprenører og leverandører: Ferdigbetong: Stjern Entreprenør - Taktekker: Mestertak Trondheim - Vinduer: NorDan - Rekkverk til balkong, trapperom utvendig ståltrapp og inngangspartier i stål: Stjern Stål - Limtre: Optimera - Himlinger: Modulvegger Trondheim - Maler og gulvlegger: Pallins maler-
firma - Parkett: Bo Andren Norge - Foring og belistning: Norgestre - Flislegger: Ragnar Skånøy - Rørlegger: Odd Geir Dale - Elektro: Elpro Industrier - Ventilasjon: Ventilasjon og inneklima - SD-anlegg/automatikk: GK Norge - Radiatorer: Einar Haugsnes - Branntetting: Ventilasjon og inneklima - Lås og beslag: Beslags-Consult - Innerdører: Daloc Norge - Aluminiumsdører: Daaland - Storkjøkken: HTH/Kjøkkenforum - Lev.møbler og rominnredning: Fagerhaug og Olstad - Gardiner: Kontordesign - Heiser: Otis - Utomhus: Larsen Entreprenør - Byggevarer: Bygger’n Åfjord

Stjern Entreprenør har rehabilitert forlengningsbygningene ved Hysnes kystfort i Hasselvika i Rissa kommune i Sør-Trøndelag.

Bygningene rommer nå Hysnes Helsefort.

Fire bygg
Hysnes Helsefort består av fire bygg med et samlet areal på 3.000 kvadratmeter. To forlegningsbygg (kalt Bjørka og Selja) er innredet med 48 rom med hotellstandard, 12 kjøkken og en peisestue med tilhørende trenings-kjøkken der både ansatte og beboere har adgang. Et tidligere verksteds- og kontorbygg er innredet som under-visnings- og administrasjonsbygg. Idrettsbygget rommer nå gymnastikksal og helsestudio.

Tiltakshaver er Rissa Utvikling KF. Totale kostnader ved rehabiliteringen er 75 millioner kroner eks mva. Stjern Entreprenør har hatt hovedentreprise på prosjektet. Steinar Uddu har vært arkitekt. Arbeidene har skjedd i hovedentreprise. Byggestart var i august i fjor. Hysnes Helsefort ble overlevert i august i år.

Landsdekkende
Leder Karin Viken Sumstad forteller at Hysnes Helsefort har kapasitet til 40 brukere, kalt arbeidstakere, om gangen. De som kommer hit har sammensatte lidelser inkludert kronisk tretthets-syndrom (CFS/ME), kroniske smerter, muskel- og skjelettplager eller lettere psykiske lidelser. Arbeidstakere kommer fra hele landet. Hysnes Helsefort har 30 arbeidsplasser, inkludert drift.

Oppholdet varer i fire uker. Rehabiliteringen vil i stor grad foregå i grupper og bygge på en biopsykososial behandlingsmodell. Det vil legges vekt på å avdekke årsakene til problemene med å klare å stå i arbeidslivet. Behandlingen vil konsentreres om motivasjon og tiltak for å komme tilbake i jobb. Det vil bli tilrettelagt for samspill med fastlege, øvrig kommunehelsetjeneste og NAV. En tilbakeføring til arbeidsrettet tiltak vil skje fra første stund og være en kontinuerlig og integrert del av den medisinske rehabiliteringen.

Asbestsanering
Prosjektleder Stig Olav Barlien i Stjern Entreprenør forteller at tre av byggene har bærende konstruksjon i plasstøpt betong. Byggene ble oppført i 1975 og har ikke vært i bruk siste ti år. Idrettsbygget har vegger i bindingsverk og stålfagverk i taket.

Alle yttervegger og alle tak er sanert for asbest. Det var store råteskader i konstruksjoner, noe som medførte mye ekstraarbeid. Alle tak er etterisolert og har fått nye takplater. Alle vegger er etterisolert og har fått ny kledning med fasadeplater. I Bjørka og Selja er det bygget nye bad til hvert rom. Både dører, vinduer, gulvbelegg, trapper, sanitæranlegg, oppvarming og elektrisk anlegg er skiftet. Alle vegger og himlinger er behandlet. Første etasje i disse byggene er nå tilgjengelige for rullestolbrukere.

Det ble praktisert rent bygg under byggearbeidene. Det er lagt stor vekt på å få bygg som har et enkelt vedlikehold. Alle skifergulv er impregnert. Gulvbelegg er behandlet med high-speed maskiner. Alle vinduer er beslått med aluminium. Byggene har vannbåren oppvarming via radiatorer. Vinduene har U-verdi på 1,1. Ventilasjonsanlegget er balansert og har varmegjenvinning. Beboerrommene er sprinklet mens Undervisningsbygget og Idrettsbygget er seksjonert.

Mye uforutsett

Stig Olav Barlien sier at med så mye gammel bygningsmasse dukker det opp en del uforutsette ting underveis.

– Med dyktige håndverkere og Rambøll som prosjekterende har vi overlevert et prosjekt vi er godt fornøyd med til Rissa Utvikling.

På det meste var det i underkant av 30 personer i aktivitet her. Arbeidet har skjedd uten fraværsskader. Sorteringsgraden for byggavfall ligger på 73 prosent. En viktig lærdom fra dette prosjektet er at ting må tas på plassen. Ikke alt kan planlegges på forhånd.

Driftsleder Per Martin Ulfsnes ved Hysnes Helsefort er godt fornøyd med materialer og kvaliteten på det utførte arbeidet.

Positiv ramme
Arkitekt Steinar Uddu sier at den eksisterende, nedslitte bygningsmassen er forsøkt gitt ny energi ved fasadeutforming og materialbruk. – Det er viktig at bygningsmassen oppleves som en positiv ramme om opphold og behandling ved Helsefortet. Vi har forsøkt å fjerne inntrykket av et militært anlegg og prøvd å gi anlegget en ny identitet, med utgangspunkt i beliggenhet ved sjøen. Fasadefarger er nyttet for å sette de enkelte byggene inn i en sammenheng. Idrettsbygget har en kasseaktig form og ligger i front av anlegget. Dette er tonet ned med en mørk fargebruk. Undervisningsbygget er lysere/lettere, i overgang til de lyse forlegningsbyggene Selja og Bjørka. I alle bygg er det tydelige, nye inngangsparti som både annonserer/inviterer brukere/besøkende og markerer et tilbygg til eksisterende bygning. Inngangspartiene er bygget med trespiler, som gir et luftig/transparent preg i kontrast til eksisterende bygg. En utfordring var å legge til rette for bevegelseshemmede brukere. Vi har løftet terrenget slik at det blir generell atkomst til første plan i Selja og Bjørka.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter