Fantoft studentboliger

Fantoft studentboliger

Sted: Bergen

Prosjekttype/bruk: Nybygg

Entreprisekostnad eks mva:
85 millioner kroner

Bruttoareal: 6.000 kvm

Byggherre:
Studentsamskipnaden i Bergen

Byggherreombud: Multiconsult

Totalentreprenør: Lars Jønsson

Arkitekt: 3RW Arkitekter

Rådgivere: RIB: Multiconsult -
RISan: YIT - RIVent: GK Norge - RIE: BI-Elektro - RIBr: Conradi / Sweco

Underentreprenører og leverandører: Grunn- og betongarbeid: Buck Jønsson - Gulvstøp: IndustriGulv Spesialisten - Stålarbeid, trapper og rekkverk: Børø Stål - Taktekking: Protan - Vinduer og dører: Gjesdal Aluminium - Tømrer: Byggmester Ådnekvam - Maler og gulvlegger: Laksevåg Malerforretning - Mur- og flisarbeid: Sørhaug og Berland - Rørlegger: YIT - Elektro: BI-Elektro - Ventilasjon: GK Norge - Branntetting: Firesafe - Lås og beslag: Låsgruppen Wilh. Nilsen - Kjøkken/garderober: Fleksibo - Heiser: Ing. Stein Knutsen

På Fantoft i Bergen har Lars Jønsson AS ført opp to bygg med studentleiligheter i totalentreprise.

Byggene ligger delvis over en tunnel for Bybanen i Bergen.

85 millioner kroner
Byggene har en samlet gulvflate på 6.000 kvadratmeter og har fire etasjer over bakken og en under. Tiltakshaver er Studentsamskipnaden i Bergen. Det er 3RW Arkitekter som har tegnet byggene. Firmaet har også laget utviklingsplan og reguleringsplan for Fantoft studentby. Lars Jønssons kontraktssum er på 85 millioner kroner eks mva. Byggestart var i april 2009. Byggene stod ferdige i august i år.

Leilighetene er fra 45 til 65 kvadratmeter og har to eller tre rom. De oppfyller Husbankens besøksstandard. Badene er store og flislagte. To leiligheter er innredet for bevegelses-hemmede beboere. Alle leilighetene er koblet til UiB og SiBs system for internett og kabel-TV. Ingen av leilighetene har terrasser eller balkonger, men tilkomsten er via 2,5 - 3 meter brede svalganger. Mellom byggene er det et tunlignende område. Det er satt opp lekeapparater utenfor det ene bygget og i skråningen utenfor det andre.

22 meter spenn
Prosjektleder Frode Reiseter i Lars Jønsson forteller at byggene står på fjell på begge sider av tunnelen. – Over tunnelen er det et fritt spenn på 22 meter. Denne løsningen er valgt for å hindre lydgjennomgang fra tunnelen til leilighetene.

Fjellkvaliteten på tomten varierer. Noen steder var det nødvendig med ti 15 cm tykke stålkjernepeler. Dels for å ta opp kreftene fra bygget og dels for å sikre fjellet der det satt ned forankringer ti meter ned i fjellet. Fjellet er også sikret med 250 bolter.

Begge byggene har buet form. Bærende konstruksjon er i plasstøpt betong. Takene er plasstøpte, isolerte og tekket med folie. Fasadene er i Alucobest, et komposittmateriale med for- og bakside av aluminium. Den ytre overflaten er selvrensende. Mot svalgangene er det malt trepanel i ulike farger. Inne i leilighetene er det malte gipsvegger og linoleumsbelegg på gulv. Himlingene er sprøytemalt. Leilighetene har fri høyde på 2,7 meter.

Vedlikeholdsfritt
Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Siden det var tørt og kaldt i byggeperioden sist vinter var det lite fukt i konstruksjonen. Den ble likevel tørket ut med byggvarme og byggtørkere. Alucobest er tilnærmet vedlikeholdsfritt. Vinduene er beslått med aluminium.

Leilighetene har vannbåren oppvarming med radiatorer. På badene er det gulvvarme. Bruk av tappevann, gulvvarme og elektrisitet måles i hver leilighet. Byggene har 20 cm isolasjon i veggene og 30 cm i taket. Vinduene har 1,2 i U-verdi. Ventilasjonen er balansert og har varmegjenvinning. Det er også gjenvinning av varme fra ettervarmen på fjernvarmen. Byggene er brannseksjonert og har SD-anlegg.

Bybanen
Frode Reiseter forteller at den største utfordringen i prosjektet var å bygge samtidig som Bybanen ble bygd. – De mest spesielle løsningene i byggene er de 22 meter brede spennene under byggene og at det er frittstående bæring av svalgangene. Det hindrer kuldebroer. Totalt har 85 personer vært med på byggingen. Arbeidene har skjedd uten fraværsskader. Sorteringsgraden for byggavfall er cirka 70 prosent. Dette har vært et lærerikt prosjekt med god fremdrift og en god tone. Vi har hatt et meget godt samarbeid med Studentsamskipnaden og med underentreprenører.

Sivilarkitekt Eirik Astrup i 3RW Arkitekter sier at arkitektfirmaet har laget en utviklingsplan og reguleringsplan for Fantoft studentby.

– Studentbyen er slitt og stigmatisert og skal oppgraderes. Planen skal revitalisere området. Disse to leilighetsbyggene måtte føres opp nå for å unngå rystelser fra sprengning etter at Bybanen er tatt i bruk. En utfordring lå i å planlegge og bygge parallelt med byggingen av Bybanen. En annen var å skape gode bygg innenfor et relativt begrenset budsjett. Vi har prøvd å gi byggene et spesielt uttrykk, med form og farge fra vår tid.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter