Stoltenberg glad for kraftlinje-støtte

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) berømmer miljøstiftelsen Zero for å våge å si ja til kraftledninger.

– Zero og Einar Håndlykken har stått opp og forsvart behovet for kraftledninger. Det står det respekt av, sa Stoltenberg da han holdt åpningsinnlegget under Zeros klimakonferanse på Gardermoen mandag formiddag.

I motsetning til flere andre miljøorganisasjoner har Zero og daglig leder Einar Håndlykken snakket varmt om behovet for nye kraftlinjer for å bygge ut fornybar energi. Det er et budskap Stoltenberg liker godt, ikke minst etter all striden rundt kraftlinjene i Hardanger.

– La meg sitere Håndlykken: For fornybar kraft er kraftledninger det samme som skinner for jernbanen. Det er godt sagt, sa Stoltenberg.

Vil diskutere veivalg
– Noe av det som hindrer utbygging av vind- og vannkraft er mangel på ledninger som kan frakte kraft ut og inn for å ta de store svingningene i fornybarproduksjonen. Det er ryddig at en miljøorganisasjon også tar belastningen ved å forsvare de upopulære sider ved klimapolitikk, sier Stoltenberg til NTB.

Han sier han har forståelse for motstanden mot naturinngrep som strømlinjer, vindmøller eller ny vannkraftutbygging representerer.

– Jeg aksepterer at utsikt er et viktig naturhensyn, og vi ønsker å legge disse ledningene så skjermet som overhodet mulig. Det er viktig med en bred debatt om trasévalg, men vi kommer ikke bort ifra at ledninger må til for å frakte strøm, sier Stoltenberg.

Administrerende direktør Anders Gaudestad i Statkraft Agder Energi Vind opplever at tre av fire av selskapets vindkraftprosjekter ikke blir noe av.

– Det har noen ganger med kommersielle hensyn å gjøre, andre ganger skyldes det rødlistede arter eller andre ytre forhold. Men undersøkelser vi har fått utført viser at skepsisen til vindkraft er større før utbygging enn etterpå, sier han til NTB.

Ifølge Gaudestad tar selskapet hensyn til støy, synlighet, skygge og avstand fra bebyggelse når vindkraftprosjekter vurderes.

Tar debatten
– Det er hyggelig å få ros, selv om vi ikke gir regjeringen uforbeholden støtte, sier Zero-leder Einar Håndlykken i en kommentar til rosen fra Stoltenberg.

– Vårt poeng er at ny fornybar kraft må transporteres. Vi må godta flere kraftlinjer og mer synlig energiproduksjon dersom vi skal ta steget over i fornybarsamfunnet, sier han.

I striden om kraftlinjene i Hardanger har Zero og Bellona inntatt en annen holdning enn Naturvernforbundet, som gjør felles sak med Turistforeningen og aksjonistene i Bevar Hardanger.

– Vi er positive til sjøkabel, men vi må vite mer om konsekvensene i sjøen. Det finnes dyre- og planteliv i sjøen også, sier Håndlykken.

Han understreker at Zero ikke støtter enhver kraftlinjeutbygging, men sier estetikk og synlighet ikke kan tillegges avgjørende vekt.

– Kraftlinjene er bra for klimaet, men de har også negative sider. Det må vi være åpne om. Noen vil si de er stygge, men de kan også være ødeleggende for sårbar natur, som fuglearter og villrein. Det siste aspektet er langt viktigere å vektlegge enn det første, sier han.