Bedre inneklima og energibesparelser i Oslo-skoler

Undervisningsbygg sparer omlag to millioner driftskroner hvert år på seks skoler og i en idrettshall med et nytt gjenvinningskonsept som fanger opp all restvarmen fra ventilasjonsanlegget.

Undervisningsbygg er en av landets største eiendomsforvaltere med forvaltnings- vedlikeholds- og driftsansvar for alle Oslos skoler. Seksjonen for energi og miljø skal redusere energibruken og bedre kommunens miljøpåvirkning.

Undervisningsbygg har ambisiøse mål: Innen 2013 skal gjennomsnittlig bruk for alle bygg ned på 130 kWh per m². Fra 2014 skal alle nybygg utføres som passivhus. I perioden 2007-2009 energieffektiviserte Undervisningsbygg årlig med over 20 kWh per m². Det har gitt store miljøgevinster i en bygningsmasse på 1,3 millioner m² fordelt på 175 skoler og 750 bygninger.

- Energi er en stor kostnad i kommunens driftsbudsjett. Vi vil fjerne unødige kostnader og få mer miljøriktig drift. Vi har en stor og kompleks bygningsmasse bygd over fire århundrer, og er avhengige av en individuell tilnærming til hvert prosjekt for å få de riktige løsningene, sier seksjonsleder i Undervisningsbygg, Bjørn Antonsen.

Sparer penger og miljø

Undervisningsbygg fikk i 2009 Enovatilskudd for å installere en løsning som gjenbruker restvarmen i avkastluften etter ordinær gjenvinning i ventilasjonsanleggene på seks skoler og i en idrettshall. Erfaringene så langt er gode. Besparelsene blir på rundt 3,7 millioner kWh – primært i fyringssesongen. I tillegg fases oljekjeler ut, inneklimaet bedres og brukerne får mer miljøriktige omgivelser.

- Løsningen reduserer fyringsbehovet og gir bedre inneklima. Prosjektet er ett av flere som vi har stor tro på, sier Antonsen som legger til at det er en ekstra motivasjon å gjennomføre tiltak som både sparer penger og er bra for miljøet.

- Dette prosjektet kan ha store overføringsmuligheter. For å redusere unødvendig energibruk på tvers av samfunnet må vi ha innovasjon og mot til å teste ut nye muligheter, sier Antonsen.

– Dette er en av de mest avanserte varmegjenvinnerne som er installert i Norge. Vi er trygge på at løsningen gir elever mer miljøriktige læringssteder og reduserer unødig energibruk, sier Roy Michalsen, ansvarlig for energieffektivisering i næringsbygg hos Schneider Electric.

Løsningen er utviklet med utgangspunkt i et helhetlig perspektiv på de driftstekniske prosessene i et næringsbygg. Det er som regel god kompetanse eller mangel på dette som avgjør om et slikt tiltak blir en suksess eller ikke, mener Michalsen.

- Sentrale problemstillinger innenfor fagområder som ventilasjon, automasjon, rør og varmepumpeteknologi er ivaretatt og løst under utviklingen av løsningen, forteller han.

Schneider Electric har tre års driftsansvar og energioppfølging av tiltakene (fjernovervåking) for å sikre oppnåelse av resultatmål også over tid.