Stabil ordrereserve i bygg og anlegg

Entreprenørenes samlede tilgang på nye bygge- og anleggsprosjekter i 3. kvartal 2010 falt tilbake til samme nivå som i 3. kvartal 2009, viser tall fra SSB.

Det førte til at veksten i bedriftenes ordrebeholdning som næringen opplevde i 1. halvår, flatet ut i 3. kvartal i år.

Verdien av næringens totale beholdning av bygge- og anleggsprosjekter var ved utgangen av 3. kvartal i år 19 prosent høyere enn på samme tid i 2009, målt i løpende kroner.

Flere nye boliger
Tilgangen på nye boligbygg fortsatte å øke i 3. kvartal i år, og ved utgangen av kvartalet var verdien av boliger til utførelse 60 prosent høyere enn bunnivået på samme tid i fjor. Bedriftenes beholdning av boligrehabilitering gikk derimot ned i 3. kvartal i år og var ved utgangen av kvartalet 10 prosent lavere enn ett år tidligere.

Stabilt i næringsbyggsektoren
Den samlede tilgangen på nybygg og rehabiliteringsprosjekter i næringsbyggsektoren har ligget om lag på samme nivå de siste fem kvartalene, med unntak av et høyt nivå i 2. kvartal i år. Verdien av entreprenørenes beholdning av nybygg var ved utgangen av 3. kvartal i år 17 prosent høyere enn på samme tid i 2009, målt i løpende kroner. Verdien av rehabiliteringsreserven har holdt seg uendret i samme periode.

Færre nye anlegg
Ordretilgangen for anleggsprosjekter, som svinger mer enn for byggeprosjekter, falt betydelig i 3. kvartal i år. Dermed sank ordrereserven med 7 prosent fra toppnivået i 2. kvartal og var ved utgangen av 3. kvartal 13 prosent høyere enn på samme tid i fjor.