Tiden etter oljen

Sentralbanksjef Svein Gjedrem (60) ser store utfordringer ved å omstille norsk økonomi til tiden etter oljen. Han frykter det bare kan skje gjennom høy ledighet og krise, skriver Aftenposten. For vår del tror vi at ny teknologi og nye løsninger kan føre til at oljealderen kan bli forlenget med mange ti-år. Det betinger selvsagt at man utnytter alle de olje- og gassressursene som ligger i våre områder. Det krever politisk klokskap. Men det er viktigere enn noen gang at vi nå starter prosesser for å videreutvikle også andre næringer. De største mulighetene ser vi i fisk og fiskeoppdrett i tillegg til utvinning av mineraler og energiproduksjon.

Vi tror at det også blir nye muligheter både i jordbruk og skogbruk.

En viktig medspiller i å utvikle disse næringene er byggenæringen som kan bidra til betydelig økt sysselsetting og verdiskapning i årene fremover. Meldingene om at vi går et tøffere klima i møte, gjør at denne næringen får nok av oppgaver. Når vi også trekker inn energiproduksjon og energisparing, vil byggenæringen sitte med en viktig nøkkel.

I byggenæringen er det også mye kompetanse andre land opplagt vil etterspørre. Vi er tross alt vant å jobbe med et tøft klima. Denne kompetansen kan bli gull verdt.

Det store problemet i dag er å få folk til å se helheten. Det er alt for mange som kun ser på sin egen rolle og hvordan man har det i sin egen lille andedam.

Det jobbes nå med ulike stortingsmeldinger. Det er bra, men det viktigste er at man ser hvordan at alt henger sammen med alt – og hvordan dette også skal henge sammen i fremtiden. Her må noen løfte blikket – og vi tror at Nærings- og Handelsdepartementet kan være det departementet som går foran. Innovasjon og tankekraft må vi ha mye av for å kunne løse morgendagens oppgaver og utfordringer. Det blir mange problemer, men du verden blir det også mange muligheter.

I alle prosesser er det viktig med åpenhet og tillit. Det må bygge fremtidens Norge.