EU ser mot Nord

Utviklingen av et offshore nettverk samt forbindelser mellom Norden og kontinental Europa ligger øverst på tiltakslisten i Europakommisjonens ”infrastrukturpakke” som ble lansert onsdag 17. november.

Planen legger føringer for utvikling av infrastruktur for transport av olje, gass, strøm og CO2 i Europa frem til 2030. Den er en del av EUs nye energistrategi og vil være hovedpunkt på EU-toppmøtet i februar 2011. Kommisjonen vil foreslå konkrete lovforslag i løpet av 2011, lovforslag som kan være EØS relevante, og dermed bli bindende for Norge.

Offshore grid og direkte forbindelser mellom Norden og kontinental Europa står øverst på listen over prioriterte tiltak frem til 2020. Sammen med bedre forbindelser til lagringskapasitet i alpene forventes dette å tilføre fleksibilitet til et kraftsystem som i fremtiden vil bestå av en stor andel vindkraft. Tanken er at vannkraft kan lagres og brukes når det ikke blåser på kontinentet. Tiltakene foreventes også å bidra til markedsintegrasjon i Europa.

Bidrar til forsyningssikkerheten
Ifølge EU vil et bedre utviklet nett og flere forbindelser mellom landene gjøre systemet mer fleksibelt og samtidig bidra positivt til forsyningssikkerheten. Flere forbindelser mellom landene beskrives som nødvendig for å legge til rette for økt innslag av fornybar kraft, som vindkraft, og økt strømforbruk som følge av nye strømbaserte teknologier, som elektriske biler.

For å oppnå ønsket utbyggingstakt legger EU-kommisjonen i tillegg vekt på at det blir nødvendig med økt tempo i myndighetsprosessene knyttet til nye prosjekt. EU legger også sterk vekt på at nye løsninger for kraftoverføringer og lagring av energi må utvikles.

Stort potensial for verdiskaping
Ifølge planen som ble lansert på onsdag regner EU med at det vil bli nødvendig med investeringer på totalt 1000 milliarder euro i energisektoren innen 2020. Kostnadene knyttet til utvikling av infrastruktur for kraft- og gasstransport estimeres til 200 milliarder euro. Det forventes at investeringer i infrastruktur vil kunne etablere 775 000 nye arbeidsplasser innen 2020.