Arkitektene like travle som før finanskrisen

Siste bemanningsundersøkelse viser at arkitektene har nesten like mye å gjøre som før finanskrisen.

–Kartleggingen viser at bemanningsnivået nå er nesten som i 2008 som var et ekstremt bra år. Det er hyggelig at arkitektbransjen har godt med oppgaver. Samtidig, når vi ser at vi er oppe i nær full utnyttelse av arkitekter i Norge, er det grunn til å spørre om vi utdanner nok arkitekter selv? spør Egil Skavang som nettopp har inntatt direktørstillingen i bransjeorganisasjonen Arkitektbedriftene i Norge etter fem år som leder for Byggekostnadsprogrammet.

– Undersøkelsen per oktober 2010 viser at det er Oslo som er motoren blant arkitektbedriftene. Hovedstaden, som representer 50 prosent av landets arkitektbedrifter og ansatte, har hatt en økning i bemanningen på mer enn fem prosent siden juni. Ellers i landet er utviklingen stabil, og det har den vært over tid. Ordrebøkene tilsier at bemanningen burde økt mer enn den har gjort utenfor Oslo, men arkitektbedriftene har problemer med rekrutteringen. Det ser ut som om markedet er støvsugd for erfarne arkitekter, sier Skavang, som er opptatt av både å øke bemanningen og å gjøre norske arkitektbedrifter sterke i forhold til nasjonale utfordringer og internasjonal konkurranse.

- Arkitektenes rolle og ansvar for bærekraftige løsninger må få en tydelig plass i norsk bygningspolitikk. Kompetanseutvikling vil være avgjørende fremover. Vi lever i en tid med mange og store endringer, både når det gjelder regelverk og byggherrenes forventninger til energi- og klimaløsninger. Jeg tror at klima- og energiløsninger bør bli vår styrke. Slike kvaliteter vil også være svært viktige for den satsingen vi nå gjør sammen med medlemsbedriftene mot det internasjonale markedet, sier Skavang.