Siemens har lykkes med å rense CO2

Siemens er ferdig med testfasen av en pilot for CO2 fangst i EON's kraftverk Staudinger i Tyskland.

Resultatene er oppsiktsvekkende gode. Løsningen avgir ingen helsefarlige utslipp, har over 90 prosent gjenvinningsgrad og lavt energiforbruk.

Totalt har Siemens gjennomført en driftsperiode på 3000 timer med sin egenutviklete prosess for CO2 fangst på EONs kraftverk Staudinger i Tyskland. Testfasen har pågått siden september 2009, og avsluttes nå med svært gode resultater.

- For oss har det vært viktig at en løsning for CO2 fangst ikke introduserer et nytt utslippsproblem. Det har vi lykkes svært godt med, sier divisjonsdirektør Tore Tomter i Siemens.

En målestokk for andre
De store utfordringene med CO2 fangst til nå har vært å unngå helsefarlige utslipp, skape høy fangsteffektivitet samtidig med et lavt energiforbruk. På alle disse sentrale områdene viser renseteknologien til Siemens gode resultater.

- Resultatene fra testfasen i Tyskland viser null utslipp av skadelige gasser som for eksempel nitrosaminer. Vi har også dokumentert en CO2 fangst effektivitet på 90 prosent. Når vi samtidig har lykkes med å gjennomføre rensingen ved et meget lavt energiforbruk, er vi sikre på at vår løsning nå vil bli en målestokk for konkurrerende renseteknologier, sier divisjonsdirektør Tore Tomter i Siemens.

Siemens benytter renseteknologi basert på aminosyresalt og løsningen integreres som en del av kraftverket.

Ny pilot i USA
Basert på de gode erfaringene fra kraftverket i Staudinger, planlegger Siemens nå et nytt testanlegg for CO2 fangst i USA på kullkraftverket Big Bend i Florida. Dette anlegget skal være i drift i 2013.

- Våre gode testresultater i Tyskland viser at karbonfangst fra kraftverk er fullt mulig ut i fra et teknologisk og miljømessig perspektiv. Derfor mener vi at dette vil være et godt konkurransemessig alternativ for andre kraftverk også i Norge, for eksempel på Mongstad, sier Tomter.