VM-fest med milliardsmell

Det er 100 dager igjen til VM-festen i Holmenkollen. Men moroa koster. Etter flere overskridelser kommer regningen for anlegget på 1,9 milliarder kroner.

Den gamle Holmenkollbakken er jevnet med jorden og bygget opp igjen for å oppfylle alle krav moderne hoppsport stiller. I tillegg har hele nasjonalanlegget for nordiske grener gjennomgått en omfattende – og svært kostbar – ombygging etter at Norge ble tildelt VM på ski i 2011.

Når regningen skal gjøres opp, kommer det til å lyse 1,9 milliarder kroner opp fra bunnlinjen – over tre ganger så mye som Oslo kommune budsjetterte med det første året etter at Skiforbundet søkte om å få bli VM-arrangør.

Finansbyråd i Oslo, Kristin Vinje (H), hevder at tallene man baserte VM-søknaden på i 2006 var mangelfulle og fullstendig urealistiske.

– Det er ikke relevant å sammenligne dagens budsjett med det opprinnelige overslaget på 581 millioner kroner. Veldig mange elementer var utelatt i de første beregningene. Det er ingen reell sammenligning, sier hun til NTB.

Løpske kostnader

De enorme budsjettoverskridelsene som kom for dagen i fjor sommer, førte til at byråd for næring og idrett, Anette Wiig Bryn (Frp), røk ut av maktens kontorer. Granskningen av økonomien avslørte en svært dårlig kostnadskontroll.

Det har versert mange anslag over hvor dyrt det vil bli å bygge «Nye Holmenkollen» etter bystyrevedtaket i 2005. Første gangen NTB omtalte kostnadene våren 2006 opererte byrådet i Oslo med en totalramme på 310 millioner kroner.

I budsjettet for 2007 ble totalrammen anslått til 581 millioner kroner, ifølge en rapport Kommunerevisjonen kom med i fjor, men allerede ved årsskiftet 2007/2008 ble rammen utvidet med drøyt 300 millioner kroner.

Ett år senere, i budsjettet for 2009, hadde kostnadene vokst til 1,2 millioner før den siste skandalesprekken på nye 600 millioner kroner.

Ap: – Skandale

Arbeiderpartiets fraksjonsleder i finanskomiteen, Trond Jensrud, nøler ikke med å kalle kostnadsutviklingen en skandale.

– Dette ansvaret kan ikke byrådet fraskrive seg. Det gjorde ikke jobben sin fra starten av, hadde ikke kontroll med kostnadene underveis og kastet bort tid i starten. Dermed måtte man inngå unødvendig dyre avtaler for å bli ferdig i tide til prøve-VM sist vinter, sier Jensrud.

– Det var riktig å bygge et nytt Holmenkollen-anlegg, men hadde byrådet gjort jobben skikkelig fra første dag, ville prisen blitt lavere, sier han.

Mandag var det 100 dager igjen til VM. Ifølge finansbyråd Vinje er prosjektet i rute, og det ligger ikke an til nye overskridelser. Totalrammen på rundt 1,9 milliarder kroner finansieres av kommunen med 1,8 milliarder kroner og staten med rundt 110 millioner kroner.

Tidspress

Erik Øimoen ble hentet inn som byggherre etter den siste kostnadsøkningen. Han skjønte at de hadde en stor jobb foran seg med å få anlegget klart i tide til prøve-VM i mars sist vinter.

– Inntrykket mitt på det tidspunktet var at vi lå betydelig bak fremdriftsplanen for å klare prøve-VM, sier han.

Øimoen er forsiktig med å uttale seg om pengebruken som var før hans tid.

– Jeg har ikke lyst til å gå inn på tallene fra tidenes morgen, så jeg forholder meg bare til den budsjettrammen som ble annonsert i fjor sommer. Andre får uttale seg om historien før den tiden, sier Øimoen til NTB.

Godkjent

Overleveringen til VM-arrangøren skjer i midten av januar, mens VM arrangeres 23. februar til 6. mars. Innen den tid skal anlegget ferdigstilles.

Hele anlegget er blitt testet og godkjent i løpet av året, først under verdenscupen i mars, og så med et internasjonalt hopprenn i Midtstubakken i september.

– Etter at vi har ryddet opp i det som ikke var noen god historie, har det gått veldig bra. Nå er vi opptatt av å styre stramt og med beinhard kontroll for ikke å gå i baret, sier Vinje.