Kommunene lite forberedt på klimaendringer

Klimaendringene vil føre til flere flommer og ras. Det er norske kommuner i liten grad forberedt på, mener Naturviterne.

 

Fagforeningen som organiserer akademikere med naturvitenskapelig utdanning og kompetanse, gir kommunene ros for å ha utarbeidet egne klimaplaner.

– Men lokalpolitikerne må ta disse planene på alvor og våge å si nei til lukrative byggeprosjekter på tomter som er utsatt for klimaendringer. Det skal noe til, sier leder Finn Roar Bruun i Naturviterne til NTB.

Flom og ras

Det regjeringsoppnevnte klimatilpasningsutvalget legger mandag fram sin rapport for miljøvernminister Erik Solheim (SV).

Utvalget, som ledes av fylkesmann Oddvar Flæte i Sogn og Fjordane, vil understreke at Norge er sårbart for klimaendringer, og at faren for flom, ras og skred vil øke i årene som kommer.

– Kommunene har en nøkkelrolle i denne sammenheng, ikke minst gjennom reguleringsplaner og arealdisponering. Matjord er spesielt utsatt for flom, og den må vi beskytte, sier Bruun.

Han forventer at Flæte-utvalget avgir en rapport med klare prioriteringer for hvordan klimatilpasninger bør gjøres lokalt.

– Politikerne må sørge for at dette dokumentet ikke blir lagt i en skuff, men blir brukt aktivt i kommunene, sier han.

– Kompetanse

Naturviterne mener en rekke kommuner mangler tilstrekkelig kompetanse til å omsette kunnskap om klimaendringer til faktiske tiltak.

– Det finnes et vell av institusjoner og nettsider som tar opp klimatilpasning, men det beste er om kommunene selv sørger for å sikre seg nødvendig kompetanse, sier Bruun.

Blant konkrete forslag fra organisasjonen er å bruke NVEs flomkart og raskartet fra skrednett.no aktivt i arbeidet med kommuneplan og budsjett samt innføre et sentralt lovverk om jordvern. (©NTB)