Vil vite mer om selvmord i trafikken

Folkehelseinstituttet søker støtte for å gjennomføre nye studier om selvmord i trafikken.

 

 

I tillegg til møteulykker mellom personbiler og vogntog, skal de planlagte studiene også omfatte andre typer «selvvalgte ulykker» som utforkjøringer og hendelser der fotgjengere omkommer i trafikken, opplyser Folkehelseinstituttet i et brev til Samferdselsdepartementet.

I første omgang ønsker Folkehelseinstituttet å lage en rapport til samferdselsmyndighetene på grunnlag av data fra Norge og Sverige – og fra Australia, der det finnes data om mange rapporterte selvmord blant fotgjengere.

Selvvalgt

Fem regionale ulykkesanalysegrupper har siden 2005 studert alle dødsulykker i trafikken i Norge. Disse analysegruppene har konkludert med at noen utforkjøringer er selvvalgte, og at noen fotgjengere har omkommet uforklarlig i trafikken, skriver Folkehelseinstituttet.

I brevet blir det påpekt at ved «dybdeanalyse» av 130 dødsulykker med vogntog i perioden 2005-2008 har analysegruppene konkludert med at 15 var selvvalgte handlinger eller høyst sannsynlig selvvalgte handlinger.

Store mørketall

«Møteulykker mellom tungtransportkjøretøy og personbiler er en selvmordsmetode av stor offentlig interesse. Særlig gjelder dette for Vegdirektoratet som har ansvaret for sikkerheten på veiene, men også for lastebilsjåførene som rammes både som yrkesgruppe og privatpersoner», heter det i brevet

Folkehelseinstituttet mener det er en utbredt oppfatning i befolkningen at samferdsels- og helsemyndighetene undervurderer omfanget av problemet, og at det er store mørketall. Det er også en utbredt oppfatning at politiet gjennom tidene, av hensyn til de pårørende, har rapportert dødsfall i trafikken som ulykker og ikke som selvmord, skriver Folkehelseinstituttet.

Søknad om økonomisk støtte til prosjektet er allerede sendt til Norges forskningsråd, program for helse og medisin, blir det opplyst. Samtidig varsler Folkehelseinstituttet en søknad til det nye forskningsprogrammet TRANSIKK, som er omtalt i statsbudsjettet for 2011. (©NTB)