Giske ber norske oljeselskaper tenke norsk

Næringsministeren har tro på 40 år til med olje- og gassnæring i Norge. Men skal norske leverandører vinne anbudsrunder, må oljeselskapene velge etter flere kriterier enn billigste pris.

 

– Petroleumsnæringen vil være en dominerende del av norsk økonomi de neste 40 årene, sa næringsminister Trond Giske (Ap) på årskonferansen til LOs Olje – og gassutvalg torsdag.

Giske understreket at dette scenariet avhenger av evne til omstilling og at leverandørbransjen utmerker seg med ny teknologi, pålitelighet og kvalitet. Når det gjelder pris er det vanskelig for norske bedrifter å konkurrere i det internasjonale markedet. Her la Giske inn en skarp advarsel til oljeselskapene:

– Land etter land beskytter egen industri med subsidier og krav om lokalt innhold. Vi har ikke gjort det. Vi vet det er bra at de beste vinner en kontrakt. Men hvis belønningen blir at vi er det eneste landet som ikke får kontrakter til eget land, da blir det vanskelig å opprettholde en slik linje. Oljeselskapene må med sine handlinger demonstrere at det ikke er en idiotisk politikk fra vår side.

Giske oppfordret den enkelte underleverandør til å tipse ham om tilfeller der bedrifter i utlandet får «ulovlig eller i gråsonestøtte».

– Vi tror norske bedrifter er konkurransedyktige hvis de får likeverdige konkurransevilkår. (©NTB)