BIM-pris til Norgeshus

Med det nytegnede huset Asplund, vant Norgeshus nylig BIM-konkurransen i regi av Boligprodusentenes Forening.

Fakta om BIM-modellen Asplund:

Boligen er tilrettelagt for framtidige energikrav

Redusert varmetap

Enkel bygningskropp.

Enkelt å oppnå god tetthet

Lite kuldebroer

Vindusareal 20 %

3-lags glass

Nye tilgjengelighetskrav

Tilgjengelig boenhet iht. TEK 10

Trinnfri adkomst

Alle hovedfunksjoner på hovedplan

Kontraster

Rasjonell og kostnadseffektiv

Enkel bygningskropp.

Modulbasert

Godt egnet til elementbygging

Enkel og teknisk god takkonstruksjon

Fukttekniske gode løsninger

 

 

Konkurransen gikk ut på å utforme og prosjektere et hus som en komplett BIM-modell. Vinnerhuset vil bli brukt som eksempelbolig i alle nye veiledere fra Boligprodusentene fremover.

Nordbohus, Boligpartner og Hedalm Anebyhus hadde også levert sine bidrag, men Norgeshus stakk av med seieren. Juryen, som bestod av Lars Christensen (MultiBIM), var innleid av Boligprodusentene for å bedømme BIM-kvaliteten, mens deltakerne på Boligprodusentenes Fagdager bedømte prosjektene i sin helhet.

BIM

BIM står for Buliding Information Model(ling). Noe av poenget er at alle fag på tvers av programvare kan prosjekterer i det samme universelt lesbare formatet IFC. Dette kan igjen sammenstilles i en og samme fil - og her kan man koordinere alle fagene, og utføre eksempelvis kollisjonstesting.

 - Med BIM opplever vi en helt annen verden. Takket være den nye teknologien som ligger i BIM, kan vi foreta en kollisjonstesting tidlig i prosjekteringsfasen. Videre er det også en stor materialeffektiviseringsgevinst, da prosjekteringen finner beste løsningen for sitt fag koordinert opp imot alle andre fag. Vi kan også lage kalkylegrunnlag og ikke minst unngå unødvendige og tidkrevende problemer på byggeplass, sier prosjektleder Bård Magnus Mikkelsen

Utveksling og utnytting av informasjon

Arkitektene, ingeniørene og 3D-illustratørene fra hovedkontoret i Norgeshus har skaffet seg gode erfaringer fra prosjektet. Det samme har prosjektdeltagerne fra Flexit og Sweco, som også har hatt en aktiv rolle i BIM-prosjektet.

 - Vi har fått større innsikt i hverandres fag og oppbygningen av de ulike fagområdene, informerer Mikkelsen. Dessuten er BIM-modellen en svært god kilde for informasjon til alle prosjekterende - og vi har fått større bevissthet rundt utveksling og utnytting av informasjon på tvers av de ulike fagene. Dette har medført enklere egenkontroll for eget fag, og eventuelle konsekvenser har blitt avdekt tidlig i prosjekteringsfasen.

Ser store effektiviseringsgevinster

Teknisk avdeling i Norgeshus vil nå jobbe videre for å videreutvikle og spesialisere seg på BIM-prosjektering.

 - Dette pilotprosjektet har dokumentert store effektiviseringsgevinster på alle plan, hevder Bård Magnus Mikkelsen, som ser frem til en ny og forbedret prosjekteringshverdag.