Bergverksmuseet: Disse to er i finalen

Løsningsforslagene ”Bergtatt” og ”Kote +154.0” har vunnet plan- og designkonkurransen for nytt museumsbygg ved Norsk Bergverksmuseum på Kongsberg, og begge er utpekt som vinnere av juryen.

Nå blir det forhandlinger med Statsbygg for å avgjøre hvem som får tildelt kontrakten, melder Statsbygg.

Frem til nå har det ikke vært kjent hvilken arkitekt- og rådgivergruppe som har stått bak de ulike løsningsforslagene, men nå som juryen har plukket ut to vinnere, er også dette offentliggjort. Se navn på arkitekt + rådgivere.

To vinnere
Se de to løsningsforslagene som er kåret som vinnere i plan- og designkonkurransen, i ikke-rangert rekkefølge:

Bergtatt: KIMA arkitektur as, Oslo m/ rådgivere

Kote+154.0: Askim/Lantto Arkitekter, Oslo + HRTB Arkitekter, Oslo m/ rådgivere

Statsbygg har fått i oppdrag å planlegge et tilbygg med et bruttoareal på 3.700 kvadratmeter frem til forprosjekt for Norsk Bergverksmuseum. I februar ble det invitert til en begrenset plan- og designkonkurranse for rådgivergruppe bestående av arkitekt, landskapsarkitekt og tre rådgivende ingeniører. Fem grupper ble prekvalifisert til å komme med løsningsforslag, og disse fem leverte sine forslag i september.

Forhandlinger
En jury har vurdert de innkomne forslagene på bakgrunn av evalueringskriteriene og har kåret to vinnere. De har rangert vinnerne, men selve rangeringen, samt juryrapporten, vil ikke bli offentliggjort før tjenestekontrakt er inngått.

De to vinnerne skal nå i forhandlinger med Statsbygg om organisering, gjennomføringsevne og pris for å komme frem til det endelige løsningsforslaget.

• Løsningsforslaget vektes 60 prosent

• Prosjektgjennomføring og vektes 20 prosent

• Pris på rådgivertjenester vektes 20 prosent

I januar er det ventet at Statsbygg vil peke ut det forslaget som totalt sett er det mest fordelaktige tilbudet.

Juryens generelle uttalelse
"Juryen fant en stor spennvidde i utkastene, både hva angår løsninger for området, utnyttelse av området, og ulike planløsningsprinsipper for Norsk Bergverksmuseum (NBM), og i det arkitektoniske uttrykket. Etter juryens oppfatning belyser utkastene flere grunnleggende problemstillinger knyttet til utnyttelsen av området og løsninger for det nye museumsbygget, og som kan gi føringer for det videre arbeidet.

Utkastene er godt presentert og beskrevet. Enkelte utkast har utdypet visse temaer bedre enn andre, eksempelvis miljø- og energiløsninger og utstillingsprosjekt.

Utforming av landskapsløsninger og utnyttelsen av parken er vist med varierende kvalitet og detaljeringsgrad. Gjennomgående er det mangler ved de fleste parkerings- og snuplassløsninger i utkastene. Juryen har imidlertid ikke vektlagt dette for sterkt da de fleste utomhusplanene vil kunne bearbeides på disse områdene.

Alle de leverte BIM-modeller holdt et høyt nivå, og har vært et nyttig redskap for juryen i arbeidet med både å forstå prosjektene, se romlige sammenhenger og tilpasningen til eksisterende bebyggelse.”