Nytt sykehus til Molde

Helse Midt-Norge vedtok onsdag at det skal bygges nytt sykehus i Molde. Styret i helseforetaket har samtidig utsatt det omstridte spørsmålet om Kristiansund skal ha akutt- og fødeavdeling.

Vedtak sak 91/10

1. Styret for Helse Midt-Norge RHF viser til saksfremlegg og vedlagte rapporter og ber
om at dette oversendes som tilbakemelding på Statsrådens brev av 11. 03. 2010.

2. Styret vedtar tosykehusmodell med funksjonsfordeling for Helse Nordmøre og Romsdal. I denne sammenheng vises til Strategi 2020 hvor det er pekt på  behov for reduksjon av passiv vakt for å øke aktiv pasientbehandling, samling av akuttkirurgi og fødetilbud. Gjennomføring av funksjonsfordelingen skal baseres på risiko- og sårbarhetsanalyse med konsekvensvurdering. Premissene må omfatte medisinskfaglige hensyn og forsvarlighet, reisetid, hensyn til ansatte og rekruttering, men også samfunnsmessige hensyn

3. Nødvendige endringer i konseptrapporten som følge av samhandlingsreformen og
Strategi 2020 slik dette er beskrevet i saksfremlegg og vedlagte rapporter
implementeres i forprosjektfasen.

4. Styret peker på at det er viktig at utbyggingen starter så snart som mulig, samtidig som
foretakene ikke må påføres større omstillingskrav enn de er i stand til å gjennomføre.
Styret vil arbeide videre med å konkretisere fremdriftsplanen.

5. Styret ber om at det utarbeides en plan for midlertidige bygningsmessige tiltak ut fra
fremdriftsplanen. Arbeidet må sees i sammenheng med prioriteringene og
omstillingskravet som er lagt til grunn i langtidsplan/langtidsbudsjett.

6. Styret i Helse Midt-Norge RHF ber om at beredskapsansvaret for både hav- og landbasert virksomhet blir vektlagt i de videre beslutninger

Styret for Helse Midt-Norge RHF har vedtatt å legge til grunn en tosykehusmodell med funksjonsfordeling for Helse Nordmøre og Romsdal HF. Gjennomføring av funksjonsfordelingen skal baseres på risiko- og sårbarhetsanalyse med konsekvensvurdering. I vedtaket vises det til Strategi 2020 hvor det er pekt på behov for reduksjon av passiv vakt for å øke aktiv pasientbehandling, samling av akuttkirurgi og fødetilbud.

- Jeg vil ikke legge skjul på at dette har vært en krevende sak for oss, men jeg mener vi nå har gjort et viktig vedtak som vil gjøre det mulig å skape et godt og framtidsrettet helsetilbud for befolkningen på Nordmøre og Romsdal. Både styret for det lokale helseforetaket og det regionale styret legger til grunn at det skal gjøres risiko- og sårbarhetsanalyser. Dette er i tråd med de føringer som er gjort i Strategi 2020, sier styreleder Kolbjørn Almlid i Helse Midt-Norge RHF.

Arbeidet med en bred og helhetlig risiko- og sårbarhetsanalyse på nytt grunnlag, blir startet opp umiddelbart og dette vil skje i regi av Helse Midt-Norge RHF i samarbeid med det lokale helseforetaket.

Et nytt sykehus i Molde skal bygges så snart som mulig. Sykehuset skal ligge på Eikrem, øst for Molde sentrum.