Tar vare på elvemuslingene

Det blir en løsning for elvemuslingene som blir berørt av arbeidet med toplanskrysset på Digernesskiftet på fylkesveg 661/E39 i Skodje kommune i Møre og Romsdal.

Det var Naturvernforbundet som i begynnelsen av forrige uke gjorde Skodje kommune og Statens vegvesen oppmerksom på elvemuslingene i Svortavikbekken. Bekken vil bli påvirket av arbeidet med nytt kryss på Digernesskiftet, og i første omgang omkjøringsvegen, hvor arbeidet allerede er i full gang.

Etter et godt samarbeid med Fylkesmannen i Møre og Romsdal, kommunen, entreprenør og innleide spesialister har man funnet en løsning som gjør at arbeidet kan fortsette. Fylkesmannen i Møre og Romsdal har godkjent løsningen og Naturvernforbundet har blitt orientert om hvordan saken vil bli håndtert.

- Fredag ble det ved hjelp av innleide spesialister gjort funn av 20 elvemuslinger på strekningen som blir berørt i denne omgang, disse er nå flyttet og sammen med en rekke andre tiltak er nå området klarert for videre arbeid, sier assisterende prosjektleder Kristina Nevstad.

Hun er glad for at saken nå er løst både for muslingene og Statens vegvesen.

- Arbeidet som kunne påvirke elvemuslingene ble stoppet umiddelbart på tirsdag når vi ble gjort oppmerksom på denne utfordringen. Vi er fornøyd med at vi nå har funnet en løsning som både tar vare på muslingene samtidig som vi kan fortsette arbeidet. Det er viktig at folk ser at Statens vegvesen tar naturmangfold og vern av truede arter på alvor, understreker Nevstad.

Spesialistene vil returnere når forholdene er gode for å se på resten av området som blir berørt. Elvemuslingene var ikke registrert i plangrunnlaget for Digernesskiftet.