Kan vinne europeisk betongpris

Nasjonalmuseet Arkitektur er blant fire nominerte til prisen for årets europeiske betongbygg (ECSN award 2010).

Dermed høster arkitekt Sverre Fehn nok en gang stor anerkjennelse for sin betongarkitektur.

– Det ligger stor prestisje i å bli tildelt European Concrete Award 2010. Bygget, som på folkemunne benevnes som ”Arkitekturmuseet” er vurdert opp mot mange anerkjente byggverk fra hele Europa, sier Morten Bjerke i Norsk Betongforening.

Det er foreløpig ikke klart hvem av de fire kandidatene som blir utpekt som endelig vinner, men Arkitekturmuseet er allerede belønnet med pris som en av de nominerte.

Sterke konkurrenter

De tre andre konkurrerende byggverkene er:

- Heimolen Crematorium, Sint-Niklaas Belgia - Claus en Kaan Architecten

- The MAXXI, a Centre for the contemporary arts – Arkitekt: Zaha Hadid

- VISUAL and the George Bernard Shaw Theatre, Carlow Irland – Terry Pawson Architects

Andre gang for Fehn

Dette er andre gang et Sverre Fehn-bygg mottar en ECSN-utmerkelse. Senest i 2008 ble Gyldendalhuset kåret til årets vinner. Prosjektleder for Sverre Fehn på Arkitekturmuseet har vært siv.ark. Martin Dietrichson nå hos Kima Arkitektur. Utførende entreprenør har vært Atlant entreprenør as og rådgivende ingeniør har vært Dr. Techn. Kristoffer Apeland.

Nasjonalmuseet Arkitektur ble tildelt Betongtavlen i 2009

Prisvinneren blir kåret under den nederlandske betongdagen 18. november i Rotterdam. Alle nominerte vil motta æresbevisning.

Om European Concrete Award

European Concrete Award ble første gang delt ut av European Concrete Societies Network (ECSN) i 2002. ECSN er et nettverk for betongindustrien i Østerrike, Finland, Sverige, Norge, Storbritannia, Irland, Nederland, Belgia, Frankrike, Tyskland, Tsjekkia og Italia. Det nomineres kandidater innenfor de to kategoriene bygg og anlegg.

Viktige kriterier i vurderingen er arkitektur og utnyttelse av betongens egenskaper, håndverksmessig utførelse, vanskelighetsgrad og innovasjon samt selve bygningskonstruksjonen. European Concrete Award utdeles annethvert år.