Brann - et brennhett tema blant taktekkere

Da taktekkerne møttes til bransjetreff på ”Color Fantasy” søndag, var brann ett av de første temaene som ble tatt opp. Fagsjef Fred Nilsen i Sparebank 1 Forsikring gikk tøft ut mot dem i bransjen som fortsatt tar for lett på dette med brannsikring.

Det er fortsatt alt for mange branner som skyldes varme arbeider på tak, sa Nilsen, men han sa også at etter at nye regler kom i 2001 så er det blitt bedre. Men slik utviklingen var på slutten av 1990-årene, måtte det også skje noe dramatisk. I 1997 brant det for mer enn 140 millioner kroner – mye av dette var forårsaket av takarbeid.

Nilsen har arbeidet i forsikringsbransjen helt siden 1979. En av de første brannene han hadde skadeoppgjøret på var gamle Meldal kirke som brant ned i 1981. Denne kirken som ble bygget i 1651, ble senere (1988) bygget opp som men ren kopi av den gamle kirken. Den gang dekket ansvarsforsikringen 750 000 kroner. Skaden var på nærmere tre millioner kroner som var mye penger den gangen. Taktekkerfirmaet som hadde ansvaret, måtte betale sin del av skaden i årevis etterpå.

Sparebank 1 er svært så restriktiv når det gjelder forsikringer når det gjelder næring – og spesielt mot det som dekkes av taktekking, sa Nilsen. Årsaken er at taktekkerne har en historie med seg.

Nilsen mente at det fortsatt er for mye risiko knyttet til taktekking. Selv om reglene for varme arbeider er sterkt innskjerpet, er det fortsatt for mange som bryter bestemmelsene. Og det er fortsatt alt for mange som ikke er årvåkne nok. Regelverket er klart, og nå er det også en sertifiseringsordning for varme arbeider. Noen mener at denne bør skjerpes ytterligere – og at man lager ulike skalaer i sertifikatet. Dette er en sak forsikringsbransjen og taktekkerbransjen må sette seg ned for å finne ut av, fremholdt han.

En hovedregel er at det er forbud mot åpen flamme på tidligere tekkede tak. Nilsen minnet også forsamlingen om brannvakt og at man har tilstrekkelig og nok slukningsutstyr. I taktekkerbransjen er det mange som mener at mye av det gjeldende regelverket om varme arbeider, er tullete. Opptrår man med sunn fornuft kan det meste avverges, hevdes det.

Ellers er det fullt mulig å få tette tak uten bruk av varme, men da må man bruke produkter hvor dette er mulig. Og alt arbeid må selvsagt gjøres faglig riktig.

Den sertifiseringsordning som nå gjelder for varme arbeider, dekker alle de nordiske landene.

Det er ellers et tankekors at 60 prosent av alle nybygg i Norge har feil på det elektriske anlegget. Når det oppstår en brann, kan det derfor være mange syndere.