Kvikkleire kan rasere sykehusplan

Multiconsult har avdekket at planlagt sykehustomt på Gullaug i Lier kommune er utsatt for leirras.

Ifølge dt.no ble styret i Helse Sør-Øst 4. november orientert om faren for leirras på tomta, som regjeringen har gitt Helse Sør-Øst i oppdrag å fremforhandle en kjøpsavtale for det nye felles sykehuset for Vestre Viken.

Multiconsult mener etter å ha undersøkt tomta at det ikke er mulig å sikre seg fullt mot ras.

dt.no melder at flere styremedlemmer stilte spørsmål ved valget av tomta på Gullaug.

– Det vil være spesielt om det viser seg om fem år at vi ikke kan bruke tomta til sykehus likevel, sa styrets nestleder, Frode Alhaug.

Administrasjonen i Helse Sør-Øst var ikke kjent med omfanget av kvikkleire på tomta før rapporten fra Multiconsult kom. Heller ikke faren for leirras var administrasjonen kjent med.

Rambøll, som er miljørådgiver for tomteeieren, avdramatiserer faren for ras, og mener det er trygt å bygge på tomta.

– Hvis man følger de retningslinjene NVE har gitt for utbygging i områder med kvikkleire, skal risikonivået være på et forsvarlig nivå, sier Guro Thue Unsgård, oppdragsleder i Rambøll til dt.no.

For at Helse Sør-Øst skal gå inn i endelige forhandlinger om tomta, må det være avklart at det ikke påløper ekstraordinære kostnader utover det normale for sykehusbygging.

dt.no skriver at Helse Sør-Øst antakeligvis må gå til Helse- og omsorgsdepartementet for å finne ut om mandatet for å sette seg til forhandlingsbordet er oppfylt.

Sluttforhandlingene om en kjøpsavtale skal etter planen foregå i perioden 15. januar til 15. april 2011. Den endelige beslutningen om et eventuelt kjøp tas av regjeringen.

Det er sykehusene i Drammen, Bærum, Kongsberg og Ringerike som skal utarbeide et felles sykehustilbud – Vestre Viken.

Her kan du lese hele rapporten fra Multiconsult.