Utlendinger tar over byggeplassene

Med stigende oppdragsmengde i entreprenørbedriftene, sviktende norsk rekruttering og økt bruk av innleie og underentrepriser med utenlandsk arbeidskraft er norske byggeplasser på fullt fart mot å bli totalt dominert av utenlandske fagarbeidere.

Selvaagbyggsjefen roper varsko. Ikke fordi han er imot innleie og utenlandske arbeidere. Han frykter utviklingen rammer rekruttering av norske ledertalenter med praktisk bakgrunn.

– I utgangspunktet er det ikke noe galt i at utenlandsk arbeidskraft overtar på norske byggeplasser. Vi bekjenner oss til økt internasjonal handel, og konkurranse er bra, sier Selvaagbygg-sjef Jon-Erik Lunøe som føler behov for å opplyse at han av natur er internasjonal med engelsk mor samtidig som han opplevde store deler av oppveksten i fremmede land.

– Jeg sier ikke at utviklingen er feil. Erfaringene tilsier at bransjen klarte seg bra gjennom perioden med mye innleie frem til nedturen tok til i 2008. For samfunnet er det også positivt med mulighet for innleie av utenlandsk arbeidskraft. Renholdsbransjen er eksempelvis helt avhengig av det. Derfor er jeg ikke interessert i å reversere utviklingen. Jeg vil bare oppfordre bransjen til å ha et bevisst forhold til utviklingen som vil by på en rekke rekrutteringsdilemmaer. Vi må vite hva vi er med på, og hva utviklingen gjør med bransjen, fremholder han.

Lunøe vet hva han snakker om. På 1990-tallet jobbet han på byggeprosjekter i Dubai. Han inngikk blant 15 funksjonærer med vestlig bakgrunn som styrte byggeprosjekter med 1000 håndverkere som kom fra Asia.

– Fantastisk flinke håndverkere, og et spennende sted å jobbe, kommenterer han samtidig som han påpeker at det er nødvendig å gjøre seg refleksjoner før vi også i Norge er der.

Les mer i Byggeindustrien nr. 15.