Bygging av ny kraftlinje kan starte i 2011

Byggingen av kraftlinjen mellom Ørskog og Sogndal kan starte neste år.

Positivt med delvedtak for Ørskog Sogndal

-Vi er glad for at Olje- og energidepartementet nå åpner for å kunne fatte vedtak for deler av den planlagte ledningen mellom Ørsta på Sunnmøre og Sogndal i Sogn og Fjordane, sier konsernsjef Auke Lont i Statnett.

Olje- og energidepartementet varslet i dag at de åpner for å kunne fatte et delvedtak for den planlagte ledningen mellom Ørsta og Sogndal. I første omgang melder Olje- og energidepartementet at de vil sluttbehandle konsesjonssøknaden for strekningene mellom Sogndal og Moskog og mellom Haugen og sørsiden av Hunvikfjorden i Bremanger, slik at det er mulig å starte anleggsarbeidene i løpet av 2011.

-Dette er en svært viktig ledning for å sikre strømforsyningen i Midt-Norge og i Sogn og Fjordane, og den vil samtidig ha kapasitet til å overføre kraft fra nye småkraftverk i regionen, sier Lont. –Vårt mål er naturligvis å ferdigstille hele forbindelsen så snart som mulig. Når dette er mulig avhenger av hvor raskt vi får delvedtaket og hvilken løsning som blir valgt for resten av strekningen. Med en effektiv konsesjonsprosess og en tidlig avklaring av sjøkabelalternativet er det mulig å fullføre byggingen av ledningen i 2015, sier Statnetts konsernsjef.

Ledningen mellom Ørskog og Sogndal vil bli omtrent 285 km lang, og Statnett har samtidig søkt om konsesjon på seks nye transformatorstasjoner. Dette gir rom for å rive 170 km eksisterende ledninger. Totalt er forbindelsen med nye stasjoner og riving av nett kostnadsberegnet til ca 3,5 milliarder kroner. Velges sjøkabel på siste del av strekningen vil kostnadene overstige 5,5 milliarder kroner.

Olje- og energidepartementet tar sikte på å gi konsesjon tidlig på vinteren slik at arbeidet på deler av strekningen kan komme i gang i 2011, opplyste olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) på en pressekonferanse fredag.

– Kraftledningen Ørskog-Sogndal vil være sentral for å bedre kraftsituasjonen i Midt-Norge. I tillegg vil denne kraftledningen utløse ny produksjon av fornybar kraft, spesielt i Sogn og Fjordane, sier statsråden.

Statnett fikk i 2009 konsesjon på bygging av luftkabel på hele strekningen. Dette utløste mange klager, og departementet ber nå Statnett søke konsesjon på alternative lufttraseer og for sjøkabel mellom Ørskog og Ørstad.

Regjeringen åpner ikke for sjøkabel på hele strekningen mellom Ørskog og Sogndal. Det vil ikke utløse nye fornybare energiprosjekter. Samtidig vil det bli uforholdsmessig dyrt og ta lang tid å realisere, ifølge departementet.

EnergiNorge, som har de lokale kraftselskapene som medlemmer, sier i en uttalelse at det er viktig at lokale nettselskap blir involvert i prosessen videre.

– Ved å benytte seg av deres lokalkunnskap, vil man finne fram til de beste løsningene som tar hensyn til forsyningssikkerheten, miljøet og kostnadene, sier informasjonsdirektør Kristian Pladsen i EnergiNorge.