Kirkene har feil i elektriske anlegg

Mer enn 80 prosent av norske kirker har alvorlige feil på det elektriske anlegget, noe som betyr at det er stor fare for brann.

 

Fredag legger Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon (KA) fram en rapport der det framgår at 1.600 av landets 1.620 kirker er kontrollert. Omtrent halvparten av disse (46,3 prosent) har heller ikke innbruddsalarm.

Oddbjørn Sørmoen i KA mener det er uakseptabelt at mer enn 81 prosent av kirkene har alvorlige feil på det elektriske anlegget.

– Det er et veldig høyt tall. Nå betyr ikke det at alle kirker brenner i morgen, men ettersom tiden går, øker risikoen, sier Sørmoen til NRK.

Som kjent fra før mangler en tredel av kirkene automatisk brannvarslingsanlegg. Ellers er det til dels store mangler på sikkerhetssiden, står det i rapporten.

Statssekretær Inger-Anne Ravlum i Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet sier det ikke har vært nok oppmerksomhet rundt brannsikring.

– Vi vil nå gå i samtaler med kirken og kommunene for å spisse virkemidlene, sier hun.

– En del må utbedres øyeblikkelig og en del må gjøres veldig snart, fastslår Sørmoen.

Til tross for mange negative tall kommer det også fram noe positivt. Undersøkelsen viser en klar framgang når det gjelder tilstanden for kirkenes ytterflater, tak og tårn. Likevel har fortsatt over 20 prosent av kirkene problemer med dette.