Oljefondet inn i eiendom

Oljefondet tar sitt første, store skritt inn i det internasjonale eiendomsmarkedet, og det i en for nordmenn kjent og kjær gate, selveste Regent Street i London.

Fondet bruker 4,2 milliarder kroner på en 25 prosents andel i porteføljen som ærverdige The Crown Estate har i Regent Street. Eiendomsmassen utgjør 113 bygninger fordelt over 39 kvartaler, og strekker seg fra Piccadilly Circus til nord for Oxford Circus.

Den endelige avtalen vil bli undertegnet innen utgangen av mars 2011. Partnerskapet med The Crown Estate, som eier og utvikler bygningene på vegne av den britiske stat, vil gi oljefondet, og dermed Norges Bank, 25 prosent av leieinntektene i bygningene som hovedsakelig består av butikker og kontorer. Avtalen har en varighet på 150 år, men fondet kan selge seg ut før den tid.

Nytt område
– Fondet investerer i dag kun i aksjer og rentepapirer, men vil på sikt også satse på fast eiendom, sier oljefondets sjef Yngve Slyngstad.

Regent Street er kjent av mange shoppeglade nordmenn, med internasjonale merkevarebutikker som Apple, Burberry, Banana Republic og Hamleys. The Crown Estate har siden 2002 arbeidet med å videreutvikle den populære handlegaten. Fondet blir sånn sett kun en passiv investor.

Oljefondet fikk 1. mars i fjor mandat til gradvis å investere i eiendom, mot å redusere renteinvesteringer tilsvarende. Fondet har dermed fullmakt til å investere inntil 5 prosent av den samlede kapitalen, noe som for tiden tilsvarer 150 milliarder kroner.

Johnsen fornøyd
Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) er godt fornøyd med oljefondets eiendomsinvestering i London.

– Dagens nyhet om at Norges Bank er i ferd med å kjøpe fast eiendom i London markerer starten på en gradvis oppbygging av en stor eiendomsportefølje i Statens pensjonsfond utland. På denne måten spres midlene på forskjellige markeder, sier Johnsen.

Han legger til at resultatene fra eiendom vil variere fra år til år, men at fondet er en langsiktig eier som har rygg til å bære kortsiktige verdisvingninger.

Store bygg i store land
Slyngstad sier at fondet gravis vil bygge opp en eiendomsavdeling og at interessen vil bli konsentrert rundt «sentrale eiendommer, i store byer, i store land». En slik konsentrasjon må til for at det hele ikke skal bli uhåndterlig.

– Vi vil først se på eiendomsmarkedet i London og Oslo og deretter utvide til store europeiske land som Tyskland og Frankrike. Etter hovedmarkedene i Europa, ser vi på USA, kanskje rundt 2012-2013. På enda lengre sikt skuer vi mot asiatiske land som Japan, Australia, Hongkong og Singapore. Men framvoksende markeder vil vi være forsiktige med, sier Slyngstad.

Han legger til at mange i eiendomsmarkedet har ventet på at fondet skulle ta det første skrittet.

– I løpet av tre år skal vi bygge opp en avdeling på 30-40 personer, sier oljefondets sjef.