Nye kontrakter til Ølen Betong

Ølen Betong har denne høsten sikret seg kontrakter på flere store jobber innen tunnelsikring i Kristiansand og Trondheim.

Bedriften har nylig undertegnet kontrakter på leveranser av 48 000 kvadratmeter betongelementer til sikring av tunnel ved Kolsdalen – Lumbergkrysset like utenfor Kristiansand, samt 87 000 kvadratmeter elementer til en tunnel i Trondheim.

Produksjonen starter opp 1. desember ved elementfabrikken i Sveio. Herfra vil elementene bli transportert i store båtlaster til Sørlandet, og videre med bedriftens spesialkjøretøyer inn i tunnelen hvor entreprenøren overtar og står for montasjen.

Det er nå full aktivitet ved fabrikken i Sveio. En ordre på 87000 kvadratmeter elementer for montasje i en 2,5 km lang tunnel fra Nyhavna til Strindheim i Trondheim ble underskrevet i august og er satt i produksjon.

- I de senere år har det vært økende fokus fra både myndighetene og trafikkantene på brann og sikkerhet i samferdselstunnelene, noe som også omfatter fokus på styrke og levetid i løsningene, samt drift og vedlikehold av tunnelen. Her er valg av materiale viktig, noe Ølen Betong har satt i fremste rekke ved sin elementfabrikk i Sveio, sier adm. direktør Arne Haldorsen i Ølen Betong.

Bedriften har til nå levert over 1 million kvadratmeter betongelementer til innvendig brann-, vann- og frostbeskyttelse av 80 veg- og jernbanetunneler i Norge. Elementene leder vannlekkasjer bort fra tunneltaket og ned i dreneringssystemet langs tunnelen. Bedriftens elementfabrikk i Sveio har spesialisert seg på denne type elementer og baserer det meste av sin virksomhet på leveranser til tunnelbygging i Norge. Dette har utviklet fabrikken til å bli en av de største spesialfabrikker i Europa innen tunnelsikring. Elementløsningene leveres alternativt som heldekkende hvelv eller som veggelementer i kombinasjon med sprøytebetong. Prefabrikkerte fundamenter, SOS-nisjer og tekniske rom inngår i totalpakken.

– Fordelen med disse elementene er at de har slette og lyse overflater som er miljøvennlige og lette å holde rene, noe som gir reduserte vedlikeholdskostnader, sier avdelingsleder Geir Arild Søndenå.

- De armerte betongelementene har stor styrke og tåler påkjørsel. De er laget i ubrennbart betongmateriale, noe som vil redusere spredningen av en evt. brann inne i tunnelen. Styrken i materialet gir også lang levetid og dermed god økonomi med lave levetidskostnader for byggherren, legger Søndenå til.