Godkjenningsorgan med mangler

Organer som skal godkjenne bruk av farlig arbeidsutstyr får mangellapper fra Arbeidstilsynet.

Arbeidstilsynet har i høst kontrollert landets sju sertifiseringsorgan. De som skal godkjenne andre, har selv mangler. I alle selskapene er det registrert avvik fra gjeldende regler og krav.

Sertifiseringsorganene, for eksempel Nemko eller ASAS, godkjenner rundt 600 virksomheter i Norge som driver med sakkyndig kontroll av farlig arbeidsutstyr, og rundt 300 virksomheter som gir opplæring i bruk av farlig arbeidsutstyr.

– Sertifiseringsorganene er en god og viktig ordning som bidrar til å ivareta sikkerheten i norsk arbeidsliv, og det er helt nødvendig at de som skal godkjenne andre har alt på stell selv, sier regiondirektør Arne Feragen i Arbeidstilsynet Midt-Norge.

Revisjonene avdekket en rekke større og mindre brudd på regelverket som går på sertifiseringsorganenes sårbarhet, habilitet, tilbaketrekking av sertifisering og praktisk erfaring.

– Sertifiseringsorganene skal sikre liv og helse til flere hundre tusen arbeidstakere. Det skal ikke være tvil om habiliteten deres. De må ha tydelige fremgangsmåter for å trekke tilbake sertifisering, og de må til enhver tid være operative. Sertifiseringsorganene må derfor ha prosedyrer som gjør dem mindre sårbare enn de er i dag, sier regiondirektør Arne Feragen i Arbeidstilsynet Midt-Norge.