Rundballer av flis

Romerike Trelast AS lanserer nå et helt nytt konsept for distribusjon av flis. Konseptet er utviklet i samarbeid med Orkel Compaction AS og skal innbære betydelige fordeler for alle parter i verdikjeden.

Romerike Trelast benytter en industriell presse til å lage rundballer med flere typer flis til mange bruksområder. Distribusjon av rundballer innebærer mange fordeler, de viktigste gjelder:

1. God håndterbarhet og effektiv transport.

2. Renslig og ryddig lagring.

3. Miljø.

4. Homogen generell enhet for salg og distribusjon i stykk.

Flisen komprimeres med en faktor på fra 2 til 3, avhengig av typen. Det innebærer at man får med mer flis på hvert lass og det blir færre kjørte kilometer. Ca 50 rundballer kan lastes på et helt vogntog, det representerer 62,5 aktuell kubikk og opptil 160 løs kubikk. Man slipper at containeres egenvekt reduserer vogntogets lastevne, samt å frakte tomme containere i retur. Transporteffektiviteten øker 1,5 til 3 ganger. Rundballer er lagringsbestandig i forhold til vind, regn og sol. Rå sagflis fryser, men tiner raskt opp i romtemperatur. Tradisjonell lagring av sagflis og kutterflis i bulk er lite rasjonelt. Det er plasskrevende og flisen kan blåse utover store områder. Rå sagflis lagret løst i haug fryser i store klumper som er vanskelig å håndtere i stall og fjøs. Tørr flis holder seg godt og tørt i rundballer. Plasten gjør ballen lufttett og hindrer uønskede biologske prosesser i rundballer med rå sagflis. Rundballer gir renslig og ryddig lagring av flis, dessuten god holdbarhet.

Rundballer med flis er miljøvennlig fordi det resulterer i mindre transport, er lettere å lagre og gir mindre svinn. Samt at flis i rundballer beholder de gode egenskapene som fersk flis har og man hindrer innblanding av uønskede elementer som vann, snø, salt, grus, sand etc.

Rundballer har diameter 115 cm, bredde 120 cm og et aktuelt volum på 1,25 kubikk. Vekt og antall løs kubikk pr ball varierer med typen flis. En rundball med tørr kutterflis veier gjennomsnittlig 275 KG og det representerer ca 2,7 løs kubikk. Tilsvarende tall for rå sagflis er 600 KG og 2,9 løs kubikk. I tillegg tilbys et blandet produkt med 50 % kutterflis og 50 % rå sagflis. Da blir vekten gjennomsnittlig 580 KG og det tilsvarer ca 3,2 løs kubikk.