50 år i Veidekke

Bjørn Smedsrud (67) i Veidekke Oslo har satt en rekord som det skal bli vanskelig å slå, i hvert fall for dagens unge; 50 år på jobben som bas og formann.

Smedsrud er fortsatt aktiv i Veidekke selv om han snart skal gi seg, og jobber på prosjektet Nydalen skole. Han har alltid jobbet ute på prosjekt, og har nesten ikke vært borte fra jobben i disse 50 årene. Han omtales av kolleger som alltid å være i godt humør, er faglig dyktig, har stor arbeidsiver og er godt likt av alle.

Den unge Bjørn Smedsrud begynte i byggfaget på yrkesskolen på Gjøvik. Etter et halvår hos en lokal byggmester begynte han som tømrerlærling (det het læregutt da) i Berntsen & Boe i Oslo.

– Der jobbet fatter’n, og flere i slekta. De var med å starte firmaet da det begynte i det små etter krigen, og fatter’n var der til han gikk av, forteller Smedsrud. Etter fire læreår ble han faglært tømrer, gjorde militærtjeneste og fortsatte å bygge drabantbyblokker for Berntsen & Boe, som senere en del av Veidekke-systemet.

Smedsrud fikk formannsansvar fra 1970 og bygde det første Scaniabygget, i Stavanger. Deretter fulgte en tiårs periode hvor han reiste rundt i hele landet.

– Tida flyr når en tenker bakover, det er helt nifst, sier Smedsrud.

– Men når helsa holder, så går det meste.

I løpet av 30 år i Berntsen & Boe ble det en del merkebygg rundt om. Foruten drabantbyblokker, har Smedsrud blant annet bygd Eldorado kino i Torggaten i Oslo.

Han har aldri vurdert å bytte selskap.

– Når jeg har trivdes så godt jeg har gjort i systemet, har jeg aldri sett behovet for å bytte arbeidsgiver, sier Smedsrud.