Høyre: Nye Aker-salg må få følger

En oppsplitting av Aker Solutions bør få regjeringen til å revurdere hele sitt eierskap i Aker-systemet, mener Høyres næringspolitiske talsmann Svein Flåtten.

Han følger nøye med på signalene fra Røkke-selskapet som flere analytikere mener vil bli splittet opp og solgt del for del.

– Det er underlig at ingen hos regjeringspartiene reagerer på avisoverskrifter som «alt er til salgs». Spørsmålet blir hvor mye næringsministeren mener kan selges før intensjonene bak statens kjøp svekkes, sier Flåtten til NTB.

For halvannen uke siden ble Aker Marine Contractors solgt for 1,5 milliarder kroner til Singapore-baserte Ezra Holding. Flere salg vil komme, ifølge en fersk analyse fra DnB NOR Markets som Dagens Næringsliv omtalte forleden.

Da staten kjøpte seg opp i Aker-systemet i 2007, ble det inngått en avtale om å holde eierskapet i selskapet som da het Aker Kværner, samlet i ti år. Nye salg bør få følger for denne avtalen, mener Flåtten.

– Jeg har ikke noe prinsipielt imot at selskapet slankes og ser slett ikke bort fra at ytterligere nedsalg er bra for selskapet. Men hvis nedsalgene fortsetter, burde det være aktuelt for staten å reforhandle denne bindingen, sier Flåtten.