260 av 2.500 kontrollerte kjøretøy fikk kjøreforbud

Hittil i år har Statens vegvesen kontrollert 2.500 tyngre kjøretøy i Midt-Norge. Resultatet: 600 mangler og 260 kjøreforbud.

 

– De 260 tilfellene av kjøreforbud må karakteriseres som alvorlige. Noe av det mest alvorlige er dårlig lastsikring. Kun små gjenstander som faller av, kan føre til store personskader. I noen få tilfeller hadde kjøretøyene også dårlige bremser, sier utekontrollør Harald Ekremsæter i Statens vegvesen til Adressa.no.

Flere av bilene som fikk kjøreforbud, manglet underkjøringshinder som skal hindre at biler havner under dem.

Hittil i år har Statens vegvesen region Midt, som omfatter Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag, kontrollert rundt 2.500 tyngre kjøretøy. Kontrollene gjelder blant annet kjøretøyenes tekniske tilstand, lastsikring og dokumenter.

– Noen av funnene er jo skremmende, spesielt når lasten ikke er sikret skikkelig, eller når sjåførene kjører så lenge at kjøretøyene opplagt burde stå i ro. Stort sett er det grei standard på bransjen, men det er tydelig at vi trengs på veiene, sier Ekremsæter.

Når det gjelder kjøre- og hviletid, kan en sjåfør maksimalt kjøre ni timer per døgn, og de må ha tre kvarters pause etter å ha kjørt 4,5 timer i strekk.

– Av 7.000 tilfeller som er kontrollert langs veien, har vi oppdaget 220 brudd, og 100 av disse er anmeldt, sier Ekremsæter.

– Enkelte av tilfellene er mindre overtredelser, slik som at man har kjørt noen minutter for lenge, eller at man ikke har tatt lange nok pauser. Men vi har også vært borti tilfeller der sjåføren har kjørt 14 timer i strekk, sier han. (©NTB)