Byggmakker Norge miljøfyrtårnsertifisert

Hovedkontoret til Byggmakker Norge på Langhus i Ski kommune er miljøfyrtårnsertifisert. Ambisjonene er høye også for resten av kjeden.

Miljøfyrtårn

Miljøfyrtårn er en sertifiseringsordning til bruk på virksomhetsnivå. Stiftelsen Miljøfyrtårn tilbyr miljøsertifisering som hjelper private og offentlige virksomheter til å drive lønnsomt og miljøvennlig.

Miljøtårnsertifisering ble behørig markert den 1. november på Byggmakker Norges hovedkontor i Ski. Alle de 90 ansatte ble samlet til kakefest og Ski kommunes ordfører Georg Stub (H) overrakte det synlige beviset på sertifiseringen i form av et diplom.

Ønsker å være best på miljøsiden

Tiltaket er et ledd i arbeidet med å tilfredsstille forventingene Byggmakkers kunder og samarbeidspartnere har til miljøengasjementet.

– Vi har tatt en strategisk beslutning om å være den beste byggevarekjeden på miljøsiden. Kundene ønsker miljømessig gode løsninger. Da mener vi at det er riktig at et uavhengig organ går inn og ser hvordan vi driver businessen vår, det gir en troverdig i forhold til kundene, sier salgs- og driftsdirektør Helge J. Nakken i Byggmakker Norge til Byggeindustrien. Og han legger til; - Godt miljøarbeid er også god økonomi.

For Byggmakker Norge innebærer miljøfyrtårnsertifiseringen et større miljøfokus i forhold til arbeidsmiljø, innkjøp, energiforbruk, avfall og utslipp og det har allerede blitt gjennomførte en rekke konkrete tiltak ved hovedkontoret.

Konkrete tiltak

- Vi har montert sykkelstativ, fjernet restavfallsbøtter til fordel for sortering, fjernet engangs drikkebeger til fordel for kopper. Vi har økt bevisstheten knyttet til gjenbruk av kontorrekvisita og innfører innkjøp av biler som ikke slipper ut mer enn 120 gram CO2 per kilometer, gjennomsnittet i dag er 148, forteller Nakken. Byggmakker Norge har også blitt medlem av Svanens innkjøperklubb.

I hovedkontoret er det investert et betydelig beløp i videokonferanseutstyr.

– Byggmakker er en del av et globalt konsern og har også flere regionkontor i Norge. Denne type utstyr gjør at vi sparer utslipp i forbindelse med reiser, men også tid og penger. I år har vi senket reisekostnadene med 30 prosent sammenliknet med fjoråret, sier Nakken.

Oppfordrer til videre sertifisering av kjeden

Ifølge ordfører Staub er det 10 bedrifter med aktive miljøfyrtårnsertifisering i Ski kommune. Kommunen har sertifiser over dobbelt så mange bedrifter, men det kreves at sertifikatene fornyes hvert tredje år. Det er det slett ikke alle selskaper som gjør.

- Jeg har merket meg at tiltakene og de er veldig bra. Men det er nå den egentlige miljøhverdagen begynner når alle de gode rutinene dere har planlagt skal gjennomføres, sier Staub. Han oppfordret på vegne av Ski kommune Byggmakker Norge om å ta initiativ mot de 113 utsalgsstedene i kjeden om å sertifisere seg.

– Per i dag finner vi dessverre ikke en eneste Byggmakker-butikk på miljøfyrtårnlista. Det kan dere gjøre noe med. Lykke til med det gode arbeidet som i det lange løp er god butikk for dere, uttalte han.

Langsiktige ambisjoner

- Vi har en langsiktig ambisjon om at flest mulig av medlemmene i kjeden også skal sertifisere seg over en femårsperiode og fortelle hvor gode de er på miljøsiden, sier Nakken, som legger til at det er mange i Byggmakkersystemet som er flinke på miljø i dag selv om de ikke er sertifisert.

- Byggmakker-kjeden er en frivillig kjede, det må vi ta med oss. Vi eier 15 varehus selv og kommer til å fokusere på motivasjon i forhold til resterende av de 113 medlemmene i kjeden. Jeg har knalltro på dette og vi ser at de som ikke er litt framme i skoene på dette området taper salg og markedsandeler, derfor er det en egeninteresse for hvert medlem å jobbe seriøst på dette området, sier han.

Mange av de umiddelbare konsekvensene av kjedens miljøarbeid går på varesortimentet i butikkene. - Når det gjelder vareutvalget  har vi jobbet med substitusjon for å få de mest miljøvennlige produktene i mange år, opplyser Nakken.

Imponert sertifisør

Sertifisør for Byggmakker Norge er AdCommitto og rådgiver Bjørn-Erik Fodnes i selskapet er imponert over innsatsen som er lagt ned både blant ledelse og de ansatte.

– Det har vært en stor glede å være med på denne prosessen sammen med Byggmakker Norge. Vi har sjelden eller aldri møtt noen som har gjort så mye på forhånd og som har vært villige til å legge så mye arbeid i å få ting satt i system. Her er miljøengasjementet ekte, sier han.