Norge det mest brannsikre landet i Europa

Norge er mest brannsikkert i Europa. Klare lover og regler gjør at ca. 95 prosent av norske husstander har slukkeutstyr i boligen.

Det er stor forskjell på antall brannsikre hjem i de nordiske landene. Norge er det landet som har lyktes best. Ca. 95 prosent av husstandene er utstyrt med brannslukker eller brannslange i samsvar med særskilte krav.

– Det som diskuteres om brannsikkerhet i Europa i dag, diskuterte man i Norge allerede på 70-tallet. Den brannvernloven som Norge har, redder liv og er samtidig en stor besparelse for samfunnet. Vi merker at husstander som har slukkeutstyr, får kontroll over brannen raskere og ofte klarer å slukke den før brannvesenet kommer frem, sier pressetalsmann Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

Statistikken taler sitt tydelige språk. Ifølge undersøkelser som er foretatt i de nordiske landene, har bare halvparten av de svenske og finske husstandene brannslukker i hjemmet, og i Danmark har bare 30 prosent av husstandene brannslukker. Forskjellene skyldes først og fremst de norske bestemmelsene som ble innført i 1990, og som krever at alle boliger skal være utstyrt med godkjent brannslukker eller brannslange. Ifølge foreløpige tall fra Norsk brannvernforening omkom 34 personer i dødsbranner i Norge i første del av 2010, og det er et tall som har vært relativt stabilt siden bestemmelsene ble innført. I Sverige for eksempel var antallet dødsbranner over 69 i første del av 2010, og det er det høyeste tallet siden 2003.

– Vi er representert i hele Norden, og vi merker store forskjeller på brannsikkerheten i de ulike landene. Gode brannsikkerhetsprodukter er en billig forsikring for både liv og eiendom, sier Frank Willy Ottesen, produktsjef for varemerket Housegard i GPBM Nordic.