Nytt verktøy for offentlige byggherrer

Kommunene trenger hjelp til samarbeid og samordning, mener Direktoratet for IKT og forvaltning (Difi). Derfor åpnet Difi i dag et nytt nettsted for anskaffelser innen bygg, anlegg og eiendom.

Det nye nettstedet er en del av anskaffelser.no og er rettet mot anskaffelser innen bygg og anlegg, som er et av de vanskeligste og mest omfattende innkjøpsområdene for kommunene.

 – Offentlige byggherrer trenger bedre verktøy som legger til rette for deling av kunnskap om anskaffelser. Nettopp derfor lanserer Difi nå et nettbasert verktøy som gjør dette arbeidet lettere, sier direktør Hans Christian Holte i Difi.

Et anslag tilsier at 40 til 60 prosent av de offentlige anskaffelsene gjelder bygg og anlegg. Dette tilsier at offentlig sektor kjøper inn varer og tjenester innen bygg, anlegg og eiendom for et sted mellom 150 og 228 milliarder kroner hvert år.

Ifølge Difi har kommunene et tydelig behov for omforente maler for anskaffelse av både prosjektleder, arkitekt, byggeleder og entreprise. Eksempel på utfylte maler og veiledere er også viktig.

Hans Christian Holte håper at det nye verktøyet vil gi både politikere og administrasjon i kommuner og fylkeskommuner tilgang til verktøy og metoder som sikrer god håndtering av det anskaffelsesfaglige i alle faser av byggeprosjekter.

BNL og EBA er blant aktørene som har bistått Difi i arbeidet med å utvikle det nye nettstedet for anskaffelser innen bygg, anlegg og eiendom.

EBA-advoktat Snorre Fuhr forteller at deres oppgave blant annet har vært å henvende seg til de private byggherrene og hentet inn maler, publikasjoner, verktøy og andre ting det offentlige burde ha tilgang til. Spesielt Skanska og Veidekke har vært viktige bidragsytere.

– Portalen er en flott start på et vannvittig viktig arbeid. Nå skal vi fortsette å videreutvikle dette sammen med oppdragsgiverne, sier Snorre Fuhr til Byggeindustrien.

 

Nettsiden finner du her