I uttakt med sine velgere

Den rødgrønne regjeringen sliter. Det er mange årsaker til det. Men den kanskje viktigste årsaken er at regjeringen i sak etter sak legger seg ut med sine egne velgere. Politisk teft må være totalt fraværende i mange av regjeringskontorene. I det siste har det vært mye fokus på situasjonen til eldre mennesker her i landet. Langt flere eldre og syke enn det regjeringen vil innrømme står i sykehjemskø. I dag kommer også meldingen om at arbeiderkommunene får mindre i tilskudd til barnehager enn kommuner med en stor andel akademikere.

 

Vi skulle tro at det var antall barn som ville bestemme hvor stort tilskudd de enkelte kommuner skulle få, og ikke hvilken utdannelse foreldrene har. Det at en statssekretær (fra Senterpartiet) forsvarer dette viser hvor hinsides det er. Har man glemt hvem som stemmer på de rødgrønne?

I valgkamp etter valgkamp har statsminister Jens Stoltenberg fortalt at nå skal de eldre prioriteres. Nå skal det bygges sykehjem - og alle eldre skal bli tatt vare på. Men hva skjer – endeløse køer for å få sykehjemsplass. Det at helseministeren – også fra Arbeiderpartiet – skylder på kommunene er og blir ansvarsfraskrivelse.

Vi har nok penger i dette landet til å ta vare på dem som har bygget opp velferdstaten.

I dag er det kapasitet til å bygge gode sykehjem innenfor en økonomisk forsvarlig ramme. Det er også penger i samfunnet til å drive sykehjemmene.

Problemet er at vi har en regjering som synes totalt handlingslammet i mange saker. Den står mer og mer frem som et forretningsministerium som administrerer en politikk som bestemmes i Finansdepartementet.

Den kanskje vanskeligste saken for regjeringen - og som viser hvor stor avstand det er mellom folket ute i distriktene og i departementskontorene, er den betente sykehus-saken i mange deler av landet. Dette kan sprenge regjeringen om man snart ikke finner frem til løsninger som blir godtatt også av velgerne.

Ellers er jo saken vår i dag om at Olje- og Energidepartementet har sendt ut en sak om Bygningsenergidirektivet, påtakelig. Denne saken er IKKE sendt ut på høring til de berørte organisasjonene i byggenæringen. Dette er bare et eksempel på at vi har en statsråd som MÅ sove i timen. Men det er også et eksempel på at vi har en administrasjon i departementene som er fraværende. Da vi snakket med pressevakten i OED i dag visste vedkommende ingenting om dette direktivet. Det forteller sitt. Vi har snart et statsapparat uten politisk styring.