Sydvaranger Gruve får likevel slippe ut kjemikalie

Sydvaranger Gruve i Kirkenes får likevel slippe ut flokkuleringsmiddelet Magnafloc 1707 i Bøkfjorden i en avgrenset periode på 18 måneder.

Selskapet fikk for kort tid siden beskjed om å stanse bruken fordi middelet ikke er blitt testet i samsvar med kravene i forurensningsloven.

Nå sier Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) at det foreligger tungtveiende samfunnsmessige interesser som tilsier at det haster med å gi tillatelse.

– Vi har fått informasjon som har overbevist oss om at det kan få store samfunnsmessige konsekvenser dersom vi ikke straks gir en midlertidig tillatelse til utslipp. Vi forventer at utslippet for en begrenset periode ikke vil gi miljøkonsekvenser av betydning for Bøkfjorden, sier avdelingsdirektør Signe Nåmdal i Klif.

– Må gripe inn
Natur og Ungdom varsler at de vil klage avgjørelsen inn for Miljøverndepartementet.

– Denne saken er så alvorlig at her må miljøvernministeren gripe inn og omgjøre Klifs vedtak, sier sentralstyremedlem Ane Marte Rognskog i Natur og Ungdom i en pressemelding.

Hun mener vedtaket er meget spesielt.

– Det å gi et selskap midlertidig tillatelse til å slippe ut miljøskadelige stoffer samtidig som det er under etterforskning for nettopp dette utslippet, kan ikke forsvares, mener hun.

Sjokkert
Folkeaksjonen mot giftutslipp i Bøkfjorden er sjokkert over tillatelsen. Aksjonen viser til at Klif har sagt at Magnafloc 1707 utgjør et miljømessig dårligere alternativ enn det bedriften hadde tillatelse til å bruke.

– Og i dag gir de tillatelse til å slippe 16,4 tonn av svineriet ut i sjøen. Dette er en trist dag for Bøkfjorden, heter det i en pressemelding fra folkeaksjonen.