Slippen

Slippen

Sted: Porsgrunn

Prosjekttype: Næringsbygg

Prosjektkostnad eks. mva:
90 millioner kroner

BTA: 5.700 kvm

Byggherre: Porsgrunn Næringspark

Entrepriseform: Delte entrepriser

Byggteknisk totalentreprise: HRL AS, tekniske totalentrepriser: YIT AS

Byggeledelse: Haukstad

Arkitekt: Arkitektkontoret
Børve og Borchenius

LARK: Feste Grenland

Rådgivere: Byggherrerådgiver VVS: Erichsen & Horgen - Byggherre-rådgiver elektro: Malnes og Endresen - RIB: A.L.Høyer - RIG og miljø: Multiconsult - RIBR: Norconsult - RIV, RIE og utvendig VA-prosjektering: Sweco Norge

Underentreprenører og leverandører: Grunn og utomhusarbeider: Hauk - Peling og spunt: Holt Risa - Betong: A-Betong - Hulldekker: Loe Betong - Stålarbeider: Smith Stål - Vinduer tre: NorDan - Glass, aluminium, dører og vinduer: Notodden Glass og Aluminium - Fasadeplater: Cembrit - Himlings-systemer: Rockwool/Rockfon - Kebony furu: Kebony Products - Lås og beslag: Brann- og Sikringsservice - Branntetting og -isolering: Brannstopp - Blikkenslagerarbeider: STX Grenland Industri - Maling/tepper/belegg: E. Zurkaris Malerservice - Tepper YIT: Oslo Tapet & Gulvbelegg - Solavskjerming: Umbra Produkter - Gulvsparkling: Grønli og Sønner - Dører innvendige: Jeld-Wen Norge - Heis: Kone - Murerarbeid: Telemark Murmesterforretning - Byggevarer: Maxbo Proff Skien - Systemvegger: Moelven Nordia - Kjøkken: HTH Kjøkkenforum - Kantinekjøkken: Beha-Hedo Industrier - Porter garasje: Port-teknikk - Foldevegger: Miljø-vegger - Taktekking: Takmontøren Porsgrunn - Trapperekkverk: Anton W Johansen - Spiral- og rettløpstrapper: Safe Exit Norge - Brannvarsling og nødlys: Honeywell Fire & Safety - KlimaTak, automatikk og SD-anlegg, AV-utstyr, alarm- og adgangskontroll: YIT - Leverandør kollektorer: ABK

Med HRL som byggeteknisk entreprenør, og med YIT både som teknisk totalentreprenør og leietaker, fikk Porsgrunn Næringspark verdifulle innspill til å lage et virkelig energigjerrig næringsbygg.

På en del av tomta der Porsgrunn Mekaniske Verksted en gang holdt til, kneiser et nytt næringsbygg i elvekanten. Byggherre er Porsgrunn Næringspark som fremdeles har arealer på mellom 30 og 40.000 kvm som kan utvikles videre. Slippen står nå ferdig, og sammen med Flerbruksbygget vegg i vegg, representerer disse to til sammen ca. 14.000 kvm. Porsgrunn Næringspark har i hovedsak satset på bedrifter med teknologisk kompetanse, men også på leietakere innenfor offentlig forvaltning.

Visjonen om å utvikle Slippen ble første gang lansert i 1998, og har med ujevne mellomrom blitt tørket støvet av. Fart i planene ble det da YIT, som var leietaker i bygget ved siden av, ønsket å oppgradere sine arealer. De bygnings-messige inngrepene med å gjøre det nødvendige i de eksisterende arealene, ville medført større kostnader i leieutgiftene. Dersom Porsgrunn Næringspark skulle utvikle et nytt bygg, ville det medført et plussregnskap for YIT. I tillegg ville de få mer effektive arealer, og ville unngå ulempene ved å holde til i lokaler som ble bygget om.

− Vi samlet tre virksomheter, YIT, Aker Solution og Emerson som alle var potensielle leietakere, utviklet et konsept og inngikk et forpliktende leietilbud, sier eiendomsutvikler Svein Ellingsen i Porsgrunn Næringspark.

− Det var vi svært fornøyde med. Ikke minst med tanke på de tekniske løsningene vi selger og som vi gjerne ville vise frem – og vise at vi bruker selv. Disse lokalene er nå skreddersydd etter våre standarder og er samtidig vår verktøykasse, bekrefter avdelingssjef i YIT, Trond Wolles. – Det var et krav at vi skulle ha den tekniske entreprisen. Det er bare vi som kan levere vårt patenterte KlimaTak, som var en forutsetning å få med. Det er også en policy hos YIT at vi skal ha den tekniske totalentreprisen i alle nye bygg vi flytter inn i, sier Wolles.

YIT var klare på at bygget måtte bli et optimalt energiøkonomisk næringsbygg, uten at Porsgrunn Næringspark nødvendigvis hadde de samme høye ambisjonene fra starten av. Etter hvert satte HRL Entreprenør, som ble valgt som bygningsmessig entreprenør, seg ned sammen med byggherre, YIT og Arkitektkontoret Børve og Borchsenius for å enes om hvilke energimål som skulle settes. Resultatet ble et unikt spleiselag.

− Som byggherrer sa vi at vi skulle klare å minimalisere energibruken. Men at vi ikke hadde økonomi i forhold til de nødvendige tiltakene. En god løsning kom på plass; leietakerne fikk sin leieavtale oppjustert, mens vi reduserte litt på bunnlinjen. Vår motytelse var å oppgradere bygget for rundt åtte millioner kroner. Både i bygningsmessige oppgraderinger og ved å investere i vann-vann varmepumpe med kollektorer plassert ute i elva, for å utnytte kjøle- og oppvarmingseffekten, forteller Ellingsen. Som en motytelse måtte Porsgrunn Næringspark garantere for maksimalforbruket på energien, og skal påta seg merkostnadene dersom ikke disse oppfylles.

Valget med den delte totalentreprisen var avgjørende for at YIT og Porsgrunn Næringspark hadde muligheten til å optimalisere prosessen når det gjaldt valg av løsninger og livsløpskostnader.

Hvit tegl og glass
Børve og Borchsenius har tegnet en rekke større utbygginger i Porsgrunn de siste årene. Deres design av Slippen fra 1998 ivaretok det som gjaldt den attraktive arkitekturen, men bidrar også med en energibevarende utforming med lite varmetap og en tetthetsgrad på 0,66. Slippen er utformet som et mellombygg i glass med atkomst og fellesfunksjoner, og med to bygningskropper plassert på hver side. Stålkjernepeler og bærende dekke på grunn, stål og hulldekker i betong utgjør bærekonstruksjonen. De store roterende varmegjenvinnerne krever en viss himlingshøyde og ble flyttet fra en tenkt plassering på tak og ned til det tekniske rommet på 300 kvm i underetasjen.

Mer effektiv prosess
Avtrekk og tilluft er lagt under dekkene på første etasje. Mens man vanligvis må vente med de tekniske installasjonene til hele konstruksjonen er ferdig, kan man med YITs KlimaTak forenkle og forkorte denne delen av prosessen – og allikevel innestå for forsvarlig bygging. Samkjøringen i de tekniske føringene går nedenfra og oppover og kan romme ventilasjon, tele, data og sprinkling – og kalles også byggets tekniske motorvei. Det kan lett tilpasses bygget, og man kan med enkle grep flytte eller fjerne innvendige vegger. Den akustiske dempingen er svært god, og ventilasjonen er tilnærmet lydløs.

Trekkfri og lydløs
− Vi får ikke noe avtrekk i rommet, det ligger sentralt i korridorsonene. Ventilasjonen oppleves trekkfri, fordi den styres av trykkventiler som gir en jevn luftstrøm ut i arealene. Siden luften fordeles med høyere trykk, kan stort sett hele fordelingsnettet ha mindre dimensjoner. Det igjen gir mindre krav til byggehøyde og til lavere himlinger, forklarer Wolles. På Slippen har YIT selv tatt i bruk hele spekteret som denne løsningen kan by. Der finner vi også muligheter for individuell overstyring og tilpasninger. Det siste i form av «tryllestaver» – Multivent og Multilight – nyutviklete sensorer og betjeningsenheter som plasseres i umiddelbar nærhet til den enkelte arbeidsplass.

Elva som ressurs

På åtte meters dybde ute i elva ligger tre kveiler med til sammen 21 km rør. I den lukkede kretsen i elva, går en blanding av vann og glykol inn til varmeveksleren som forsyner bygget med varmt vann til radiatorer og til ventilasjonsaggregatenes varmebatterier. I tillegg sørger det for avkjøling i den varme årstiden. Energibehovet er beregnet til 113 kWh/kvm pr. år. Behovet for kjøpt energi er på 83 kWh/kvm pr. i året. Differansen hentes ut av Porsgrunnselva. Sammenliknet med et tilsvarende kontorbygg er energiforbruket kun en tredel.

Et skoleeksempel
Slippen er av Enova utpekt til et regionalt forbildeprosjekt hva forbruk og gjenvinnbar energi angår, og dette har gitt 1,7 millioner kroner i støtte. Det er et klapp på skulderen for en bevisst og målrettet satsing på miljøvennlig energi. Men også utenfor bygget kommer satsingen til syne. Det statlige Transnova har gitt Slippen et tilskudd for etablering av ni ladestasjoner for elektriske biler på parkeringsplassen utenfor bygget.

Færre grensesnitt
Det er første gang PorsgrunnNæringspark valgte å bryte opp entreprisen i to.

– Vi så et behov for å komme i dialog med markedet for å orientere oss om hva som kunne oppnås med tekniske løsninger. Da var det interessant for oss å komme i kontakt med en teknisk aktør som ikke bare kunne yte kunnskap, men som også kunne ta det totale tekniske ansvaret. Det er viktig for oss som byggherrer. Hvis ikke måtte vi hente inn alle opplysninger, og hele tiden trekke opp grensesnittet for hvem som har ansvar for hva, sier Ellingsen.

Showbygg
− Dette er et bevisst valg av YIT som konsern i Norge; å profilere de løsningene og den kunnskapen vi besitter. Mange har et showrom, vi har et showbygg å vise til. Det er en positiv effekt ikke bare for kundene, men også for oss som organisasjon, påpeker markedssjef i YIT Telemark og Vestfold, Magnus Østby.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter