Fiskerne kan stoppe vindkraft

Hensynet til fiskerinæringen kan forpurre regjeringens ønsker om vindmøller til havs. SV sier nei til vindmølleparker på den smale sokkelen utenfor Lofoten og Vesterålen.

– Vi sier ikke kategorisk nei til enhver vindmølle i Lofoten, men det er unaturlig å bygge ut vindkraft der hvor sokkelen er smalest, sier SVs energi- og miljøpolitiske talsmann Snorre Valen til NTB.

Da Statoil-sjef Helge Lund besøkte Vesterålen i forrige uke, påpekte han at oljenæringen ikke er alene om å være i arealkonflikt med fiskeriinteressene. Ifølge Lund vil kampen om sokkelen kunne bli vel så hard mellom fiskerne og produsentene av vindkraft.

– Det følger interessekonflikter med så godt som all kraftutbygging. Vi skal bygge ut fornybar energi – også vindkraft – samtidig som vi tar hensyn til fiskeriressursene, sier Valen.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) mottok i forrige måned en rapport som beskriver 15 områder som egner seg for etablering av offshore vindkraft. Blant disse områdene er Gimsøy i Lofoten og Nordmela i Vesterålen.