Frykter boligboble

Renta må opp hvis vi skal unngå at det utvikler seg en boble i boligmarkedet, ifølge Eiendomsmeglerforetakenes Forening.

Boligprisene har steget med rundt 8 prosent hittil i år og 6,2 prosent de siste tolv månedene, ifølge de siste tallene fra Norges Eiendomsmeglerforbund (Nef) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff). Noe særlig høyere enn det bør ikke prisstigningen i boligmarkedet være, mener nestleder Leif Laugen i Eff.

– Det er helt klart at lav rente over flere år vil drive prisene oppover. En prisstigning over 10 prosent vil jeg karakterisere som usunn, sier Laugen til NTB.

Utviklingen i oktober var så å si flat, med en prisnedgang på 0,3 prosent på bruktboliger solgt på Finn.no. OBOS-prisene steg med 0,1 prosent i samme periode og med 7,8 prosent hittil i år.

– Vi hadde ikke forventet at de skulle gå ned når boligmarkedet er slik det er nå og renten er så lav, sier konsernsjef Martin Mæland.

Tidlig rentehopp?

Et slags norsk paradoks – der prisstigningen holder seg nede, selv om rentenivået har vært svært lavt i over halvannet år – preger fortsatt boligmarkedet. Men det kan raskt endre seg, mener Laugen, når usikkerheten og uroen som har preget forbrukerne i kjølvannet av den økonomiske krisen avtar. Det kan komme til å skje enda raskere enn selv hva Norges Bank ser for seg.

– Nye utviklingstrekk kommer svært raskt i boligmarkedet, som er en meget god indikator på utviklingen i resten av forbrukerøkonomien. Jeg vil ikke se bort fra at sentralbanken kan bli tvunget til å sette opp styringsrenta raskere enn antydet i den reviderte rentebanen, sier Laugen.

Han føler seg trygg på at boligprisene vil fortsette å stige neste år, men mener det er for tidlig å anslå hvor mye. Utviklingen bør ikke overstige den som er ventet for 2010, mener Laugen.

Nef og Eff holder fast ved sine anslag om flat prisutvikling de siste to månedene, noe som tilsier at boligprisene vil ha steget med 8 prosent på årsbasis. Treg vekst mot slutten av året veies opp av sterkt vekst i starten av 2010.

Høy og rask omsetning

Detaljtallene fra meklerne viser at prisene på både eneboliger og rekkehus sank med henholdsvis 1 og 1,4 prosent i oktober, mens prisen på leiligheter holdt seg uendret. Sammenlignet med oktober i fjor, ligger prisene henholdsvis 6,8, 7,7 og 5,8 prosent høyere i oktober i år. Som vanlig er det store regionale forskjeller.

Likevel ble det solgt flere boliger i oktober i år, 6.316 boliger, enn det som er registrert tidligere år. Hittil i år er det solgt 66.051 boliger.

Gjennomsnittlig omsetningstid gikk ned fra 31 dager i oktober i fjor til 29 i år. Raskest går boligsalget i Stavanger, hvor det tok gjennomsnittlig 17 dager å få solgt en bolig. Tregest går det i Tromsø, hvor omsetningstiden var 66 dager i oktober.

– Omsetningen hittil i år er nå 10 prosent høyere sammenlignet med samme periode i fjor. Bare i oktober økte omsetningen med over 3,5 prosent, sier leder i Norges eiendomsmeglerforbund Christian Dreyer.