Lurane seniorboliger

Lurane seniorboliger

Sted: Os

Prosjekttype: Nybygg

Entreprisekostnad eks mva:
50 millioner kroner

Byggherre: Bøe & Lepsøy Utbygging

Totalentreprenør: Vestafjell

Arkitekt: Bjerk og Bjørge

Rådgiver: RIB: Holst & Valen

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeid, betong, tømmer og utomhus: Vestafjell - Taktekking: Fløysand - Vinduer: Lyssand - Maler: O. Paulsen & Co - Parkett: Bo Andren - Flislegger: Ny-Hus - Rørlegger innv og utv: Norør - Elektro: Os Elektro - Ventilasjon: FBT Ventilasjon - Branntetting: Firesafe - Sprinkler: Sprinkler Vest - Kjøkken: HTH

På Os i Hordaland har Bjerk og Bjørge AS tegnet og Vestafjell AS ført opp Lurane seniorboliger for Bøe & Lepsøy Utbygging AS.

Prosjektet omfatter 43 leiligheter fordelt på åtte bygg og er ført opp i totalentreprise.

Fra 55 år
Sivilarkitekt Arne Bjerk i Bjerk & Bjørge forteller at boligene er bygget for personer over 55 år. – Dette skal være praktiske og lettstelte boliger som skal avlaste presset på sykehjem. Boligene ligger nær Luranetunet Omsorgsenter, med sitt hjelpeapparat, og nær Os sentrum, med servicetilbud beboerne trenger. Noe av meningen med prosjektet er at beboere med felles interesser lettere skal kunne finne sammen. Det blir også enklere og rimeligere å yte service til de som trenger det når de bor samlet.

Møteplasser
Både byggene og uteområdene har universell utforming. – Byggene ligger rundt flere tun med beplantning, belysning og sittegrupper. Det er tilgang til leilighetene via heis og gangveier. Gangveiene har begrenset stigning, slik at så mange som mulig skal kunne bruke dem. Inne i leilighetene er det brede passasjer uten terskler og store bad som kan innredes med hjelpemidler for bevegelseshemmede, noe som betyr at folk kan bo her lengst mulig. Det er lagt stor vekt på å skape et godt sosialt miljø i Lurane seniorboliger. Prosjektet inneholder et felles møte- og oppholdsrom og et rom som kan innredes som hotellrom, noe som gjør det enklere å få besøk.

Det er planlagt et bofellesskap mellom Lurane seniorboliger og Lurane Omsorgssenter. Når det er fullført vil området bli et komplett anlegg for eldreomsorg.

Arne Bjerk sier at en viktig utfordring i prosjektet var å planlegge mange møteplasser slik at beboerne lettere kan ta vare på hverandre. – For eksempel er kjøkkenvinduene synlige fra tunene og gangveiene. Hvis det ikke kommer lys i kjøkkenet er det lett for naboene å banke på og spørre om beboeren er frisk.

Betong og tre
Prosjektleder Christoph Hollenstein i Vestafjell AS forteller at leilighetene varierer fra 75 til 100 kvadratmeter. Kjøperne hadde mulighet til å velge en del individuelle innredningsløsninger. Alle leilighetene har gode solforhold, terrasser eller balkonger, boder og kabel-TV. Det er en parkeringsplass for hver leilighet.

Tomten er skrånende og ligger ved Hatvikvegen et par hundre meter fra Os sentrum. Grunnen består dels av fjell og dels av løsmasser som er skiftet ut.

Byggene er rektangulære og har bærende konstruksjon av plasstøpt betong i første etasje og tre i andre etasje. Alle byggene har saltak tekket med panner. Fasadene har liggende oransje trekledning, med innslag av grått. Balkonger og boder er i mørkegrått treverk. Leilighetene har parkett på gulv og flislagte bad. Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Leilighetene har elektrisk oppvarming og balansert ventilasjon. Byggene er fullsprinklet.

Byggingen har ifølge Hollenstein gått greit. – På det meste var vi 35-40 personer på byggeplassen. Arbeidene skjedde uten fraværsskader. Lurane seniorboliger har gitt oss impulser vi tar med til nye prosjekter.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter