Skifer Hotel

Skifer Hotel

Sted: Oppdal

Prosjekttype: Hotell

BTA: 8.364 kvm

Byggherre: Oppdal Hotellinvest AS

Leietaker: Oppdal Hotelldrift AS

Totalentreprenør: HENT AS

Arkitekt, IntArk og LARK: Kristiansen & Bernhardt Arkitektur Interiør

Rådgivere: RIB: Myklebust - RIV, RIE, RIBR: Teknoconsult - RIA: COWI - RIG: Multiconult

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider/VA/Utomhus: Hoel og Sønner - Ventilasjon: URD Klima Oppdal - Sanitær: Comfortbutikken Rørsenteret - Elektro: Buvik Elektro / Nyvold Installasjon - Betongelementer og prefab badekabiner: Con-Form Trøndelag - Kjøkken: Metos - Heis: Star Lift - Tømrer: Gråkallen Bygg og Utleie.- Montasjearbeider: Østerås Bygg - Parkett: ABS Parkettgruppen - Tekking: Trondheim Tak - Maler: Edvardssons Måleri - Blikkenslager: Erling Freitag - Skiferfasade, peis, flisarbeider og skifergulv: Norheim Naturstein - Skiferleveranse: Minera Norge - Systemhimling: TBSI - Dører og listverk: Joinex - Glass og aluminium: Glassbygg

Oppdalskifer er flere hundre millioner år gammel og representerer noe evig, uforanderlig og trygt i vår nasjonale bevissthet. Ved en utstrakt bruk av dette urnorske bygningsmaterialet blir Skifer Hotel et blikkfang som samtidig gir destinasjonen Oppdal en oppstramming

− Fra ideen om et hotell her i Oppdal først dukket opp i april 2006, har det tatt lang tid. Men det skyldes at vi alltid har mye på trappene, og ulike faktorer gjorde at vi måtte finne plass og kapasitet til dette prosjektet. Dessuten var det først i 2009 at det igjen var mulig å kontrahere på et fornuftig prisnivå, forklarer Anders Buchardt. Sammen med faren Arthur Buchardt, Kjell Inge Røkke og Bjørn Ove Ansnes står han bak byggherreselskapet Oppdal Hotell-invest AS.

Oppdal som reisemål
− Vi mente at det generelle hotelltilbudet i Oppdal var for lite tilfredsstillende, og at det var mulig å utvikle Oppdal videre som destinasjon. Oppdal har en sterk posisjon i Trøndelag og på Nord-Møre som ferie- og fritidssted, og det kunne bli et operativt sted for kurs, konferanser og samlinger, fortsetter han.

En svært sentral tomt ble stilt til disposisjon fra en kommune som grep denne kjærkomne muligheten til en storsatsing og videreutvikling av lokalsamfunnet. HENT priset de tidlige skissetegningene fra Arthur Buchardt og ble også kontrahert som totalentreprenør. Oppstarten på jordstykket langs E6 var i begynnelsen av august 2009.

− Grunnforholdene består av grus og sand. Vannspillet var høyt, men det var vi forberedt på. Det er hele to meter opp på den vanntette og plasstøpte kjellerveggen. Vi måtte pumpe til tredje etasje var montert, forteller prosjektleder i HENT, Kaj Jacobsen.

− Vi har et bra innslag med lokale underentreprenører og leverandører. De har vært svært engasjerte, og har også forstått at det er viktig å stå på spesielt mye i startfasen, og ved å levere rett kvalitet til rett tid. Flere viktige samarbeidspartnere fra Oppdal har bistått oss; Hoel og Sønner på grunnarbeider, VA og utomhus, URD Klima Oppdal på ventilasjon, Comfortbutikken på sanitær, og Norheim Naturstein som har utført alle skifer- og flisarbeider, sier Jacobsen.

Det er ikke bare i fasadene skiferen er iøynefallende. Den er et gjennomgangsmateriale også på flere flater, i særpregede partier og i velværeavdelingen. Det spesielle med Oppdalskiferen ligger i at kantene kan knekkes, slik at man oppnår en nesten vinkelrett og rural kant.

− Vi har alltid vært opptatt av å bruke lokale leverandører. Når vi nå er på Oppdal var det naturlig også å tenke i de baner når det gjelder bygningsmaterialer. Etter hvert så vi betydningen og verdien av dette enda sterkere, derfor ble det også mer og mer skifer. Profil og identitet er veldig viktig, og skifer har et særpreg og gir en lokal forankring som vi ser stor betydning i, påpeker Buchardt.

− Hele grepet ligger i farger, materialer og valører. Stedstil-knytningen i arkitekturen lot vi binde seg opp mot skifer, kombinert med de mørkebrune nyansene i tre og kobber. Utfordringene med skifer er at den kan bli tung, dyster og litt uinntakelig. Det har vi latt løse opp i glassflatene. Skifer veier mye og skal ned på bakken, det var derfor en utfordring for entreprenørene å få skiferen til å henge i partiene over vindusbåndene, sier arkitekt Torvald Bernhardt i Kristiansen & Bernhardt arkitekter.

Skiferen i fasadene har skjult innfesting, er forankret i veggen med armeringsjern, bindere og fylt med bakstøp.

Den runde avhjørningen har et innbydende inngangsparti på den ene siden og en utenpåliggende pipemur på den andre siden. De fire etasjene er fordelt med restaurant, konferanseavdeling, tre møterom og en konferansesal som kan deles i tre deler i første etasje. Andre etasje rommer en loungeavdeling – After Skifer – og hotellrom.

I tredje finner vi en velværeavdeling med dampbad, relaxavdeling og trimrom og hotellrom. Fjerde etasje har foruten hotellrom, også en mulighet til å slå sammen to rom og ett mellomrom dersom et eget arrangement skal avholdes. Minera Norge, som har hovedkontor på Oppdal, har levert 500 tonn med skifer til hotellet, og får sitt navn knyttet til velværeavdelingen i form av navnet, Minera Velvære og med firmanavnet meislet inn i enkelte skiferflater.

Lobbyen, baren og restauranten i første etasje går i ett. Det bærende førsteinntrykket ligger i den store peisen, som sammen med skiferflater og rustikk eikeparkett blir både et symbol på trygghet og varme. Kristiansen og Bernhardt har også vært interiørarkitekter og var klar over hvor viktig arealene i første etasje er for et hotell.

− Første etasje er alltid viktige i hoteller. Utfordringene er å lage et rom som tåler å ha mange, men også få gjester til stede. Derfor må det kunne deles opp og fungere uansett om det er konferanser med mange deltakere eller ordinære gjester tilstede. Uten at det er glissent når det er få, eller føles sprengt når det er mange gjester. Baren, restauranten og lobbyen glir over i hverandre, det oppleves allikevel som svært intimt, sier Bernhardt.

De 177 rommene huser 354 senger. I familierommene er det praktiske nedfellbare barnekøyesenger. Flere rom har en dør inn til andre rom, som således kan slås sammen. Mange rom er tilpasset handikappede og har universell utforming.

Verdiskapning
− Vi skal ikke drive for å ta kunder fra de eksisterende hotellene, det er ikke nok kunder til det her i bygda. Vi skal trekke inn kunder fra hele regionen. Vi tror vi blir en verdiskaping for bygda som gjør at sentrum kanskje holder oppe lenger, og at det på sikt kommer en restaurant til her. Vi tenker langsiktig destinasjonsutvikling, og det kan ikke drives fra ett enkelt hotell, sier hotellsjef Andreas Faanes.

– Egentlig skulle åpningen vært en måned senere. Men HENT har klart å forsere fremdriften, slik at vi allerede nå kan åpne.

− Ja, bekrefter Anders Buchardt. – Vi har bygget hotell med HENT tidligere og visste hva de var gode for. Det har vært en utrolig byggeprosess ut i fra alle aspekter, der HENT har styrt dette på en forbilledlig måte. Jeg har nesten vært bekymret for at dette har vært for godt til å være sant. Men så har jeg aldri vært med på noe liknende når det gjelder interessen fra media og i lokalsamfunnet, oppslutningen har vært utrolig, sier Buchardt.

HENT har i egen regi hatt alle betongarbeidene. Grunnen til at de nå kan overlevere i god til før avtalefestet overleveringsdato tilskriver Kaj Jacobsen flere parter.

– Spørsmål underveis til en engasjert byggherre ble besvart umiddelbart. Avgjørelser ble tatt på minuttet. Da slapp vi masse dødtid, og kunne holde en jevn flyt. I tillegg holdt vi bevisst et høyt tempo i begynnelsen. Det gjaldt ikke minst på grunn- og betongarbeidene, der vi tok i bruk overtid, for å kunne ha kontroll nå på oppløpssiden. Det gjør det spesielt morsomt å oppnå den fremdriften vi ønsker. Nå på slutten har vi full kontroll, med kun et par malere på plass her, sier Jacobsen.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter