Snakket tunnel med Kongen

En gruppe fra NFF var nylig med kongeparet på offisielt besøk til Slovakia. Eivind Grøv, formann i NFF, har skrevet et lite reisebrev fra turen.

I dagene 26. – 28. oktober avla vårt kongepar Kong Harald og Dronning Sonja et offisielt besøk til Slovakia, et besøk som ble fulgt som sedvanlig på slike turer av en næringslivsdelegasjon ledet av Innovasjon Norge. Med på denne delegasjonen var også Norsk Forening for Fjellsprengningsteknikk, NFF. Både formannen og foreningens faglige sekretær samt et par håndfull fagfolk.

Dette er fjerde gangen i løpet av noen år at tunnelforningen har vær med på slike offisielle besøk med kongefamilien. Det startet i Zurich, så Santiago og i inneværende år har det vært to turer, til Kuala Lumpur og nå sist til Bratislava. Innovasjon Norge er svært interessert i å ha med Tunnelforeningen, det kan være mange årsaker til det, kan hende tar vi med oss rallarånden på tur, men forhåpentligvis er det fordi vi får til slike arrangementer både faglig og sosialt. Vår kompetanse er også unik i mange sammenhenger.

Når vi nå drog til Slovakia var det som sedvanlig mange årsaker til at vi fant interessant, men denne gangen kan hende for å knytte kontakter mot et fagmiljø der full betongutstøpning er regelen snarere enn unntaket. Det er varslet fra ulike hold i både Jernbaneverket og Statens vegvesen at betongutstøpning også i Norge kan ble mer anvendt enn i dag. Uansett, det er nyttig å opprette kontakt mot våre venner rundt omkring i verden, så også med den slovakiske tunnelforeningen og bygge nettverk for fremtidig gjensidig nytte og meningsutveksling. Dette kommer medlemmene til nytte i det lange løp.

Under den ene dagen med foredrag omkring temaet full betongutstøpning i tunneler var det bidrag fra begge sider omtrent like delt i tid for hver side. Vi var omlag 25 stykker samlet under denne seansen. Det ble også besøkt vei- og jernbanetunneler i Slovakia og Tsjekkia deriblant Blanko-tunnelen.

 At vi har en kongefamilie som er jordnær fikk gruppen oppleve på nært hold. Det ble arrangert et møte mellom næringslivsdelegasjonen og kongeparet, samt utenriksminister Støre og direktør i Innovasjon Norge Gunn Ovesen. Kongen og utenriksministeren gikk sammen og de to damene gikk sammen og alle fire snakket og brukte god tid til hver gruppering av delegater i delegasjonen. NFF hadde en egen ”stand” og alle fire brukt lang tid på oss. Noen var interessert i det som var under overflaten mens spesielt Dronningen utviste størst interesse for det som var over. Vi inviterte utenriksministeren til vårt arrangement også, men dessverre hadde han ikke tid til å delta. Det ville sikret ham et solid innsyn hva vi driver med.

Interessant å vite at Ovesen av utdanning er ingeniørgeolog, så vi ser ikke bort i fra at det blir flere invitasjoner i fremtiden når offisielle besøk igjen skal arrangeres. Om det blir full betongutstøpning i norske tunneler, vel det får vel også fremtiden vise oss.