Hvorfor tenke så kortsiktig?

Det er en ting som jeg ikke forstår. Det er hvorfor så mange tenker så alt for kortsiktig. Vi har en rekke eksempler på dette i byggenæringen hvor raske gevinster ofte betyr mer enn kvalitet og at det bygges hus som helst skal stå i noen år. Nå ser vi nye eksempler i fiskerinæringen, og ikke å forglemme i pelsdyrnæringen. Når ledende fiskeeksportører sier at de ikke spiser den maten de selv produserer, ja, da er det noe alvorlig galt med holdningene. Skrekkbildene fra pelsdyrnæringen som i fjor lovet bot og bedring, er til å gremmes over.

 

Vi mener at alt for få er opptatt av de mulighetene som ligger fremover. Alt for få bedrifter investerer i fremtiden. Det gjelder også opprettsnæringen som tviholder på gamle løsninger. Men skal man overleve, må man tenke på lang sikt. Glemmer man å utvikle seg, og fortsetter man i samme spor, er det lett gjort å gå seg bort i skogen eller forlise på havet.

Vi er opptatt av at man tenker langsiktig – og at man har et mål om at man stadig må bli bedre. Dette med langsiktighet gjelder også eierskap. Vi har tusenvis av eiere i bedrifter i Norge som har en langsiktig strategi. Men dessverre har vi også alt for mange store eiere som kun tenker kortsiktig profitt. Mange er i dag opptatt av spillet om Orkla og alle verdiene som ligger i dette selskapet. Mye kontrolleres av Stein Erik Hagen. Han solgte ”arvesølvet” til utlandet - "arvesølv" som  mange norske aviser har bygget opp gjennom generasjoner. Mange mener det var en tragedie da Orkla kvittet seg med mediebedriftene. Nå er det folk i Svelgen som venter i spenning på hva Elkem gjør med Bremanger Smelteverk. Blir Svelgen slukt av Kina? spør Aftenposten.

Elkem ble etablert på initiativ av Sam Eyde i 1904. Målet var å utvikle en elektrometallurgisk produksjon i Norge. Alle vet hvilke verdier det har tilført landet. Orkla overtok hele Elkem i 2005. Omsetningen i fjor var på 7,4 milliarder kroner, mot 9 milliarder året før.

I Bremanger har man opplevd også et annet jordskjelv. Kommunen tapte 200 millioner kroner på Terra-skandalen. Det som lå bak denne investeringen var grådighet og kortsiktig gevinst.

Man må ikke glemme at det er mange mennesker som har bidratt i å skape verdier både i bedrifter og kommuner. Med de utsikter det er for gruvedrift og smelteverk i Norge vil det være meget kortsiktig å gi fra seg de store verdiene som venter.

Les Aftenpostens sak om Svelgen her:

http://www.aftenposten.no/okonomi/article3882673.ece