Pilene peker oppover

Det at Norges Bank nok en gang valgte å holde renten på et fortsatt rekordlavt nivå, er noe byggenæringen og det norske folk kan glede seg over. Ingenting tyder på at det blir noen renteoppgang i 2011 heller. Det vil opplagt bety mye for boligbyggingen i Norge. Det å investere i bolig og fast eiendom er også det beste pensjonstipset vi kan gi. Mange kan glemme alle typer pensjonssparing. Sett pengene i din egen bolig i stedet.

 

Som vi har skrevet før. Ingen andre land og folk i verden har tjent så mye på finanskrisen som vi i Norge. Og utsiktene fremover er meget gode. Vi har råstoffer verden trenger. Vi har olje og gass – og vi har utrolige mengder med malmer og metaller som kan utnyttes (Vi må bare ikke miste råderetten). Vi har matproduksjon, og spesielt er det fisken som interesserer markedene ute. På mange måter er lille Norge en stormakt - og det på mange områder. Pengene strømmer inn – og oljefondet er snart verdens største fond.

Paradokset er at ikke politikerne klarer å løse mange av de utfordringer vi har, ikke minst når det gjelder eldre og syke – og når det gjelder de utfordringene vi har innen infrastruktur. Men så lenge ikke politikerne klarer å gjøre noe med den sosialøkonomiske elitetenkningen i Finansdepartementet så vil problemene vedvare. For inne i de lukkede departementskorridorer males fanden på veggen – og det er jo der makten egentlig sitter. Alt for mye makt sitter også hos andre byråkrater.

Norge kan løse alle sine problemer. Men da må man se ting i sammenheng – og så man bruke pengene rett. Det er galskap å holde eldre pasienter på sykehus på grunn av at ikke kommunene bygger nok sykehjem for å ta et eksempel. Men det hjelper ikke å bygge dersom man ikke har penger til drift. Det er ellers viktig at man velger den mest optimale driftsform.

Nå må politikerne manne seg opp – de må ta grep – og så må de kunne ta beslutninger som virkelig betyr noe.