Ta tiden tilbake i helgen

Når klokka skal stilles tilbake i helgen, kan den ekstra times brukes til både festligheter og soving.

Det blir brått mørkere kvelder når det igjen er tid for å stille uret klokka 3 natt til søndag 31. oktober. Viserne skal snurres en time tilbake, og den ekstra tiden kan komme deg til gode enten du er ute på livet eller har sluknet under dyna.

Fram eller tilbake?
Mange har problemer med å huske hvilken vei klokka skal stilles. Men det finnes gode råd som slettes ikke er dyre, ifølge Justervesenet, direktoratet for måleteknikk i Norge.

– Om høsten lengter du tilbake til sommerferien og stiller klokka tilbake. Om våren ser du fram til sommerferien og stiller derfor klokka en time fram, sier tidsguru og senioringeniør Harald Hauglin i Justervesenet.

Og hvis klokkestillingen skal skje presis, er det klokka 3 natt til søndag at tiden skal stilles tilbake til klokka 2. Men de fleste venter nok med komme seg à jour med riktig tid til de våkner søndag morgen.

Normal vintertid
Klokka stilles tilbake til vintertid, eller normaltid, som det også kalles. Norsk normaltid ligger en time foran koordinert universaltid (UTC), som er referansetid for hele verden. UTC beregnes som et gjennomsnitt av tiden fra rundt 350 atomklokker i 50 land, opplyser Justervesenet.

Det var den amerikanske statsmannen og fysikeren Benjamin Franklin som allerede i 1784 foreslo at tiden i sommerhalvåret burde forskyves i forhold til normaltiden. Ideen var at det ble lettere å utnytte den lyse tiden av døgnet, og den ble satt i verk over 100 år senere.

Men Norge er et vinterland, og som i resten av verden er det vintertiden som er normalen vi bestemmer tiden ut ifra. De som liker sommertid bedre, kan likevel kanskje la seg trøste av at det den 27. mars er tid for å skru tiden fram til lysere dager – igjen.