Grunnstein for Statsarkivet

Kulturminister Anniken Huitfeldt legger ned grunnsteinen for det nye magasinbygget og tilbygget til Statsarkivet i Bergen mandag 1. november.

Statsbygg er byggherre for utvidelsen og ombyggingen av den verneverdige murbygningen fra 1921.

Det nye arkivmagasinet skal ligge under bakkenivå, og det skal komme et nytt tilbygg med mottakssone og konserveringsavdeling ved siden av det gamle bygget. I tillegg skal de gamle bygningene rehabiliteres og ombygges med nye publikumsarealer og nytt inngangsparti tilrettelagt for alle.

Statsarkivet i Bergen er i ferd med å fylle opp de eksisterende magasinene og har behov for mer plass. Ifølge arkivloven må nye magasiner plasseres nær publikumsavdelingen i arkivet og ha tørr tilkomst mellom disse. Bygningen er heller ikke tilrettelagt for personer med bevegelseshemming.

- Vi har lenge sett frem til denne utvidelsen og gleder oss til å se det nye bygget ferdig, sier statsarkivar Yngve Nedrebø.

Den gamle statsarkivbygningen som var tegnet av arkitekt Egill Reimers (1878-1946), har i hovedsak vært uendret siden den ble bygget for formålet i 1920–21. Kapasiteten er sprengt, og arealet bærer preg av at en har måttet improvisere for å få plass til alt. Nå venter de ansatte på 3375 nye kvadratmeter og bedre utnyttelse av de gamle lokalene.

Prosjektet skal stå ferdig i desember 2012.