Ledigheten opp i oktober

Antallet helt arbeidsledige i Norge gikk opp med 1.900 personer i oktober, og ledigheten er størst i byggenæringen.

Oktobertallene fra Nav viser nemlig at antall helt ledige og ledige i tiltak sett under ett, bare økte med 100 personer i oktober.

Totalt er 69.800 personer nå registrert som helt ledige hos Nav. Det tilsvarer 2,7 prosent av arbeidsstyrken. I tillegg er 1,1 prosent av arbeidsstyrken – 29.658 personer – registrert som delvis ledige.

Nesten halvparten av de helt arbeidsledige hadde i oktober vært arbeidssøkere i mer enn et halvt år.

– Fortsatt vanskelig
Nav baserer sin månedlige statistikk utelukkende på sin egne registre over arbeidssøkere. Det finnes imidlertid en relativ stor gruppe mennesker som ikke er eller ønsker å være registrert som ledige hos Nav. Det betyr at den totale arbeidsledigheten i Norge ligger godt over 3 prosent, slik det framkommer hos Statistisk sentralbyrå (SSB).

– Vi har fortsatt lav ledighet i Norge, men samtidig er det vanskelig for dem som ble ledige under finanskrisen å komme tilbake i jobb, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad.

De siste tallene fra SSBs arbeidskraftundersøkelse viser en ledighet i sommer på 3,3 prosent. Ifølge prognosene skal ledigheten ytterligere opp før utviklingen snur.

Lav etterspørsel
Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) påpeker at etterspørselen etter arbeidskraft fortsatt er lav, og viser blant annet til at omfanget av utlyste stillinger i oktober i år var 5 prosent lavere enn i oktober i fjor.

– Nedgangen i antallet langtidsarbeidsledige fortsetter. Det er positivt, men vi må ikke glemme at det fortsatt er mange som har vært uten arbeid i lang tid. Mange av de langtidsledige er i de gruppene Nav prioriterer, sier Bjurstrøm.

Høyest ledighet finner vi blant bygge- og anleggsarbeidere, mens ledigheten er lavest for personer med bakgrunn fra undervisning.

Verste i Oslo
Verst er situasjonen i hovedstaden, hvor ledigheten sammenlignet med oktober i fjor steg med 9 prosent til 3,8 prosent av arbeidsstyrken. Den største økningen har imidlertid funnet sted i Telemark og Østfold, hvor ledigheten har steget med 13 prosent sammenlignet med oktober i fjor.

Oppland og Nord-Trøndelag kan på sin side vise til en nedgang i heltidsledigheten på 9 prosent, og hadde i oktober i en registrert ledighet på henholdsvis 2,1 og 2,3 prosent. Lavest var ledigheten i Sogn og Fjordane, hvor 1,8 prosent av arbeidsstyrken sto helt uten jobb i oktober.