7 av 10 elever får PC-plager

Lange skoledager foran PC-en gir røde øyne, svie, dobbeltsyn og svimmelhet, viser ny undersøkelse. De som bruker briller eller linser er mindre plaget.

Tips om bedre arbeidsrutiner

* For stasjonære PC-er bør avstanden til skjermen være 50-70 cm.

* En arbeidsavstand på minimum 40-50 cm anbefales for bærbare PC-er.

* Ved bruk av bærbar PC anbefales også å velge et arbeidssted hvor blending og reflekser i skjermen unngås.

* Individuelt tilpassede stoler og pulter, spesielt i rom med stasjonære PC-er.

* Mulighet til å regulere lysnivå og blending.

* Jevnlige pauser og varierte arbeidsoppgaver.

* Best med ekstern mus, tastatur og skjerm ved langvarig bruk av bærbar PC.

* God luftkvalitet og lavt støynivå.

Undersøkelsen er utført av avgangsstudenter ved Avdeling for optometri og synsvitenskap på Høgskolen i Buskerud, som en del av optikerstudentenes bachelorgrad.

– I likhet med resten av kroppens muskler, blir også musklene i øyet slitne etter lang og intens jobbing, sier optiker Åsne Elvesæter, leder for studentprosjektet.

Første studie
Undersøkelsen er den første i sitt slag i Norge og omfatter 80 elever i første klasse ved Kongsberg videregående skole.

Et stort flertall av elevene bruker PC opptil seks timer hver dag på skolen, i tillegg til flere timer på fritiden. På spørsmål om de kan bli slitne i øynene av å sitte lenge foran skjermen, svarer syv av ti elever bekreftende.

– Skolelever bruker PC som arbeidsverktøy i flere fag, og de er dermed like utsatt for plager som voksne i arbeidslivet, sier Elvesæter.

Jobbing med PC i lang tid kan føre til øyesvie, kløe, tørre øyne, røde øyne, synstretthet, tåkesyn, dobbeltsyn og hodepine.

Undersøkelsen viser at skoleelevene som bruker briller eller linser, hadde færre av disse symptomene enn de uten.

– Forklaringen kan være at elever som har fått briller eller linser ser mer optimalt. Det kan være mange ungdommer som sliter med synet uten at de gjør noe med det og som dermed får ekstra store plager når de bruker PC flere timer hver dag, sier hun.

Flest jenter
Jentene i undersøkelsen var mer plaget enn guttene. For omtrent samtlige plager er det overvekt av jenter. Studentene har ikke noen forklaring på hvorfor det er slik, men i lignende studier av voksne er det gjort tilsvarende funn.

Det er mye man kan gjøre for å spare synet foran PC-en, som å velge større skriftstørrelse, justere til lysere skjerm eller sterkere kontrast avhengig av lysforhold i rommet. Mange elever i undersøkelsen hadde svært dårlige PC-vaner.

– Svært få av elevene i vår undersøkelse gjorde noe for å bedre sin arbeidssituasjon ved å endre på skjerminnstillinger. I tillegg hadde ikke klasserommene gardiner, noe som førte til uønskede og sjenerende reflekser fra sollys. I de fleste klasserommene var det ikke justerbare stoler og pulter, sier optiker Åsne Elvesæter.

Voksne i arbeidslivet som arbeider mye ved skjerm, er underlagt en egen forskrift for å sikre gode arbeidsforhold. Forskriften gjelder ikke skoleelever.