Nytt nettsted for gårdeiere

Nettet vrimler av veiledninger og arbeidsbeskrivelser for forbrukere. For den mer eller mindre profesjonelle gårdeieren finnes lite eller intet å støtte seg til. Etter noen måneder i forsøksdrift, lanseres nå www.gaardeier.no. Det er MLF (Maler- og byggtapetsermestrenes Landsforbund) som står bak det nye nettstedet.

 

Å ha tilsyn med en bygning krever en solid porsjon faglig kunnskap. Dette er kunnskap gårdeiere, styrer i borettslag og andre forvaltere av bygninger sjelden besitter. På www.gaardeier.no er målet å gi disse gode rettesnorer om hva de kan se etter selv, hvor de kan se etter det og når de bør gjøre det. Nettstedet gir også informasjon om når jobben med å vurdere tilstanden bør settes bort til fagfolk.

Nå om høsten er det et godt råd at takrenner renses for løv og at skader på takrenner og nedløpsrør repareres. Murfasadens største fiende er vann som renner på veggen når det er fare for frost. Da kan biter av pussen sprenges løs.

Gårdeieren har et eget ansvar for at bygningen holdes i orden – både for å holde sine verdier ved like og hindre forfall. En enda mer alvorlig grunn til å holde fasaden i orden, er faren for at forbipasserende kan skades av det som kan falle ned. Det har forekommet tragiske tilfeller hvor bygningsskadene har hatt fatal utgang og gårdeier har blitt stilt til ansvar for skadene.

Gårdeiere gjør ikke jobben selv. De setter bort jobben til profesjonelle håndverkere. På www.gaardeier.no gis gode råd om valg av håndverkere.

De fleste gårdeiere har ikke faglige forutsetninger for å vurdere tilstanden til gården sin på en god måte. Likevel er det tegn den enkelte kan følge med på. Hvilken vei vannet går, er et tips. Det finnes mange andre tegn å se etter. De kan du se også på en tørr fasade, men oftest krever det et trenet øye.

Gårdeiere bør selv se over bygningene sine regelmessig. I tillegg bør de engasjere fagfolk til å inspisere dem regelmessig.

På www.gaardeier.no gis det veiledning i hva gårdeier selv kan gjøre og hvor ofte en profesjonell fagperson bør se over eiendommen. I tillegg gis det tips om hvordan håndverkere engasjeres.

Det er MLF (Maler- og byggtapetsermestrenes Landsforbund) som står bak det nye nettstedet. Ragnhild Bruland i MLF sier at fagpersoner også vil se om konstruksjonen er slik at den vil kunne skape andre skader. Det er derfor viktig å ta med seg håndverkere i den løpende vurderingen av bygningene.