Norsk Byggtjeneste lanserer livsviktig app

Den nye app´en gir deg sikkerhetsdatabladet umiddelbart - når du trenger det.

− Denne nyheten står ikke på programmet vårt i dag, vi var rett og slett ikke sikre på om den ville bli ferdig i tide, sier produktansvarlig Jørgen Gilberg hos Norsk Byggtjeneste. Det var med synlig spenning Gilberg kunne lansere og demonstrer den nye app´en live på årets NOBB-konferanse i Oslo.

− Norsk Byggtjeneste stolte over å være de første som har tenkt enkelhet ut til sluttbrukeren. Vi skal gjøre det enkelt ute hos brukerne. Ikke bare mellom handel og industri, men også ute på byggeplassene, sa Gilberg.

NOBB inneholder over 670.000 varer som omsettes i byggenæringen i Norge, og mange av disse produktene er av teknisk-kjemisk art, og sikkerhetsdatabladet vil da være tilgjengelig gjennom NOBB.

Med den nye “NOBB skanneren” kan man nå ved hjelp av telefonens kamera identifisere produktets strekkode (GTIN). Programmet gjør et oppslag mot NOrsk ByggevareBase (NOBB), og i løpet av sekunder vil man få produktets sikkerhetsdatablad opp på skjermen. Dette vil inneholde informasjon om tiltak som må gjøres hvis en situasjon har oppstått ved uhell eller rundt feil bruk av et teknisk-kjemisk produkt.

− Denne nye app`en skal selvfølgelig ikke erstatte det lovpålagte kravet om å ha et stoffkartotek på byggeplassen. Men det er veldig greit å kunne bruke dersom man umiddelbart trenger spesifikasjoner slik at mottiltak kan iverksettes ved ulykker, presiserte Gilberg. Enkelte ganger kan det stå om sekunder, og med en skanner på telefonen kan man i verste fall redde liv.

Men det er også et verktøy for å kunne sjekke at mottatte varer er i henhold til de sikkerhetsdatabladene man oppevarer eller har mottatt før eller ved leveranse.

Gilbert oppfordret også vareprodusentene til å følge opp.

− Nå blir det viktig for dere produsenter, ikke ligg dårlig i NOBB. Det blir så lett synlig, sa han til NOBB-deltakerne på Hotel Bristol.

Den nye applikasjonen kan lastes gratis ned fra www.byggtjeneste.no. Foreløpig er programmet kun tilgjengelig i operativsystemet Android. Men Gilberg opplyser at de foreløpige tilbakemeldingene er svært positive, og dersom tjenesten slår an vil den også utvikles for iPhone.